ВАЖЛИВО

Україні вистачить власної якісної картоплі для внутрішнього ринку

31.03.2020 18:24
potato-fabula-2

Україна повинна терміново запровадити дзеркальні заходи до країн Євроазійського Економічного Союзу (ЄАЕС, Митний Союз) і не дозволити торгівельним мережам, що наразі є монопольним каналом збуту продовольчої продукції, імпортувати картоплю з цих держав. Про це повідомляє Українська асоціація виробників картоплі, пише agronews.ua.

«На жаль, рітейлери вводять в оману керівництво Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Антимонопольний комітет України, коли стверджують, що змушені купувати імпортну картоплю, бо вітчизняна на 60% є неякісною. З початку періоду збуту картоплі врожаю 2019 року практично всі торгівельні мережі налагодили співпрацю з трейдерами-імпортерами, бо це чудовий спосіб для організації корупційних закупівель: категорійні менеджери отримують хабарі від трейдерів. Вони, в свою чергу, не лише завозять в Україну контрабандними шляхами картоплю без відповідних дозвільних карантинних сертифікатів, а скуповують неякісну продукцію в одноосібних господарствах і формують партії картоплі-різносортиці низької якості», – пояснили в УАВК.

За інформацією виконавчого директора УАВК Оксани Руженкової, ситуація на полицях супермаркетів може кардинально змінитися на краще в плані якості продукції, якщо рітейлери знайдуть спільну мову з виробниками і купуватимуть продукцію безпосередньо в промислових картоплярських господарствах. Це дозволить уникнути цінової «накрутки» і вилучити недобросовісного посередника.

За словами керівника групи компаній Green Guild (ТМ «Матуся-Потуся», «Вовка-Морковка», «Пані Цибулька», «Бурякович») Сергія Завгороднюка, їхня компанія завершила реалізацію власне вирощеної картоплі і наразі докуповує необхідні обсяги в Європі. «Якісної продукції в країнах Митного Союзу давно немає», – стверджує він.

Директор ТОВ «Агріко Україна» Микола Гордійчук вважає, що заборона на поставку картоплі з Білорусі та Росії може призвести до жорсткої реакції з боку цих країн. Вони значно оперативніше закриють свої ринки для нашої ранньої картоплі, що призведе до обвалу цін на незахищеному внутрішньому ринку України.

«Ми маємо запровадити для цих держав дзеркальні заходи – дозвіл на ввезення в України картоплі, що вирощена на ділянках, вільних від карантинних організмів. Так, як вчинив ЄАЕС до України 2017 року, чим фактично зробив неможливим експорт української картоплі на свою територію. Зволікати не можна», – упевнений він.

Українська асоціація виробників картоплі заявляє, що Україні вистачить якісної картоплі для задоволення потреб внутрішнього ринку. Неконтрольований імпорт картоплі потрібно припинити. Росту цін на картоплю не буде. За дотримання рітейлерами умов укладених контрактів виробники готові до конструктивної співпраці.
Україні вистачить власної якісної картоплі для внутрішнього ринку


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: