НОВИНИ

Україна збільшила імпорт цибулі у 54 рази

11.02.2019 14:19

В січні 2019 року Україна збільшили імпорт цибулі образу у 54 рази в порівнянні з таким же місяцем попереднього року, закупивши на зовнішніх риках рекордний обсяг цієї продукції на всю історію незалежності. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Згідного з даними офіційної статистики, у січні в Україну біло ввезено 9 тис. тонн цибулі на $ 2,1 млн. Таким чином, у порівнянні з груднем імпорт цибулі на український ринок збільшився у 1,5 рази.

До речі і середня ціна на імпортний цибулю також була рекордно високою. А ось експорт знизився за місяць в три рази, до 171 тонни і був також в три рази менше, ніж січні 2018 року.

«Зазвичай Україна імпортує істотні обсяги цибулі лише в ті рідкісні роки, коли власне виробництво не покриває потреб внутрішнього ринку. При цьому імпорт зростає, як правило, в кінці сезону, а саме в квітні – травні, в той час як в зимові місяці імпорт цибулі практично нульовий. Тому сезон-2018/19 є унікальним в усіх відношеннях: імпорт вже в вересні був досить великим і з тих пір тільки зростав. При цьому і експорт залишався порівняно високим у вересні – листопаді 2018 року», – коментує ситуацію Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Оскільки цибуля є культурою з низькою еластичністю попиту, тобто в споживанні його практично неможливо нічим замінити, ціни на нього можуть рости практично безмежно. Однак, падіння ціни на цибулю також не сильно стимулює його споживання, якщо потреба задоволена, тому і падати ціни на цибулю можуть буквально до нуля, за умови, що і експортний попит відсутній», – пояснює експерт.

Унікальність сезону-2018/19 експерти пояснюють незвичайної ситуацією на світовому ринку цибулі. Лідер по виробництву і експорту цибулі в Європі, яким є Нідерланди, різко знизив виробництво внаслідок посухи і екстремально високих температур повітря влітку. Подібна ситуація спостерігалася і в інших країнах Європи, включно з Україною. І практично повсюдно виробництво цибулі істотно знизилося, що призвело до ефекту доміно на світовому ринку: ціни на цибулю почали рости в Африці на Близькому Сходу, в Азії та інших регіонах. Зокрема в Туреччині, яка також є великим експортером, ціни оновили всі рекорди.

У той же час, досить нетиповою єситуація з цибулею в Росії, яка завжди була великим імпортером. Поки в Європі ціни на цибулю оновлювали рекорд за рекордом, в Росії цибуля була дешевшою і ціни не росли. Тому в кінці 2018 року РФ навіть почала експортувати цибулю в Євросоюз, що стало великою несподіванкою для всіх, особливо польських виробників, які продовжують ностальгувати про втрату ринку Росії. До речі, саме Польща була однією з перших країн ЄС, куди Росія експортувала цибулю в кінці 2018 року.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: