НОВИНИ

Україна збільшила експорт волоських горіхів

11.04.2019 12:51

У березні 2019 року Україна знову оновило рекорд експорту волоського горіха, поставивши на зовнішні ринки рівно в два рази більше горіха, ніж за той же місяць роком раніше. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Так, загальний експорт горіхів за перше півріччя сезону-2018/19 досяг уже 43 тис. тонн і перевищує торішній показник експорту на 39% за обсягом.

Однак, як зауважують аналітики, якщо мова йде про виручку від експорту, то ситуація виходить прямо протилежною. За перші шість місяців сезону-2018/19 виручка від експорту волоського горіха з України впала до $94,3 млн. І була на 10% нижче, ніж за цей же період у попередньому сезоні. Зниження експортної виручки волоського горіха з України пояснюється загальним зниженням цін на цей вид горіхів в країнах Євросоюзу, які є найбільшими покупцями української продукції. Хорошою альтернативою для експортерів волоського горіха міг би стати ринок Близького Сходу, однак і на цих ринках не все так райдужно, як здається.

«Волоський горіх, який пропонують українські експортери, на жаль, є переважно несортовим. На тлі зростання пропозиції сортового волоського горіха преміальної якості з США в Європі, попит на український продукт різко знизився, що негативно вплинуло на його ціну. У країнах Близького Сходу також різко збільшилася пропозиція горіха з США в преміальному сегменті через торгових воєн цієї країни з Туреччиною та іншими країнами світу, а в сегменті несортового горіха українські експортери за ціною програють конкуренцію Узбекистану», — говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Експерти EastFruit прогнозують, що в поточному сезоні експорт волоського горіха з України може збільшитися в півтора рази, а виручка за підсумками сезону, швидше за все, перевищить торішню не більше ніж на 5-7%.

«Ми очікуємо, що загальна виручка від експорту волоського горіха з України складе $135-140 млн в жовтні 2018 — вересні 2019, — каже Катерина Звєрєва, керівник проекту EastFruit, — Незважаючи на те, що в даний момент експортна ціна на український волоський горіх нижче на 40%, ніж в той же час роком раніше. У березні та квітні експортні ціни стабілізувалися і навіть почали потроху відновлюватися, що є першим позитивним сигналом за сезон», — резюмує експерт.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: