НОВИНИ

Україна зберігає рекордні темпи закладки нових плантацій лохини

05.12.2019 07:37
19_05_22_12

Вітчизняні ягідники не знижують темпи закладки нових плантацій лохини. Прогнозується, що у 2019 році в Україні, швидше за все, буде закладено не менше 700 га нових плантацій цієї ягоди. Про це у ході ягідної панелі XVI міжнародної конференції «Овочі та фрукти України 2019. Експортний прорив» повідомив Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України, передає Еast-fruit.com.

Нагадаємо, що Україна у 2018 році посіла друге місце у світі за темпами закладки лохини, про що раніше заявляв Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). За цим показником країна поступається лише Перу, де щорічно закладається до 2 тис. га нових плантацій даної ягоди.

При цьому опитані експерти поки ще не можуть сказати, чи зможе Україна утримати темпи закладки плантацій на цьому рівні у 2020 році, з огляду на ймовірне скасування дотацій на закладку нових плантацій садів, ягідників і виноградників, а також будівництва інфраструктури для доробки та зберігання ягід, фруктів і овочів.

Водночас, на думку Андрія Ярмака, ринок землі не спричинить негативного ефекту на закладку багаторічних насаджень, оскільки вартість землі в Україні в будь-якому випадку буде дуже невеликою в порівнянні з тим, скільки садівникам і виробникам ягід доводиться вкладати в цю землю.

«Садівникові потрібно вкласти до 100 тис. доларів в кожен гектар саду або плантації ягід, враховуючи вартість саджанців, техніки, крапельного зрошення, протиградових сіток і, особливо, інфраструктури для зберігання, сортування, доробки та упакування ягід і фруктів. На цьому тлі інвестиції в землю, навіть якщо вона буде коштувати 2 тис. доларів/га, практично непомітні. Однак вони допоможуть захистити садівника, оскільки він вкладає величезні кошти на багато років, і краще це робити, якщо земля знаходиться у власності», — зауважив Андрій Ярмак.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: