АНАЛІТИКА

Україна за І півріччя 2020 року суттєво скоротила експорт плодово-ягідної продукції

10.08.2020 12:02
експорт-956x436

За січень-червень 2020 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму 95 млн дол. США. Це на 18 % менше, ніж за відповідний період минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький. Про це повідомляє agronews.ua.

Як і раніше, понад 95 % вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди, зауважив експерт.

Основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком, пояснив Богдан Духницький.

Майже на третину зменшились поставки за кордон волоських горіхів — з 33 тис. т до 22 тис. т. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази — з 42 тис. т до 10 тис. т. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5 % — з 18 тис. т до 17 тис. т.

На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа, спрогнозував Богдан Духницький.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: