ВАЖЛИВО

Україна втратила 6 млрд доларів на тіньовому продажі зерна

26.12.2020 15:07
Dollar banknote and wheat grains. Agricultural income concept

Центр аграрної логістики та інфраструктури підготував звіт по відмиванню коштів з використанням легального експорту транснаціональними корпораціями (ТНК). Згідно з дослідженнями, через схеми з неповернення валютної виручки та ухилення від податків в процесі експорту зерна Україна втратила 6 мільярдів доларів за останні 4 роки. При цьому, 2 мільярди – з червня минулого року до вересня цього року. Про це повідомляє fbc.ua, пише  agronews.ua.

“Те, що ми бачимо на території України, неповернення валютної виручки та ухилення від сплати податків, що не кваліфікується міжнародними законами як злочин, і вирішити цю проблему” зсередини “неможливо. Однак, це лише вершина айсберга. Все, що далі відбувається з вкраденими з України грошима, підпадає під міжнародну кваліфікацію Trade Based Money Laundering, TBML (Схеми відмивання коштів з використанням легального експорту) “, – йдеться в звіті.

Так, частка “тіньового” експорту у найбільших трейдерів в середньому становить 7,89%, у деяких, наприклад Sierentz, досягає понад 16%. Однак, є і компанії, які працюють без тіньових реалізацій: частка “тіні” у Nibulon становить 0,0%, У Kernel – 0,3%.

Фахівці Центру аграрної логістики та інфраструктури мають намір звертатися до зарубіжних правоохоронців, щоб перешкоджати поширенню схем відмивання грошей в галузі.

Читайте також: Викрито схему скруток по відмиванню грошей на операціях з українським зерном. Наявність схем та зловживань при здійсненні експортних операцій з українським зерном було підтверджено з багатьох джерел. Схема проста: зерно купується у фермерів за доларову готівку, експортується, валюта не повертається…


Перегляди: 19
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: