АГРОВІДЕО

Україна втрачає мільярди доларів через незаконні операції з зерном

07.03.2021 13:36
zerno_tripoli

Фіктивні компанії в Україні продають українське зерно фіктивним фірмам за кордон, щоб залишити там валютну виручку і не повертати її в Україну. Про це заявив міністр аграрної політики України Роман Лещенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера», 5 березня, на тему «Як обкрадають Україну», пише agronews.ua.

За словами міністра, чверть земель сільськогосподарського призначення перебувають в тіні, і Україна втрачає мільярди доларів через те, що не відслідковує походження і рух зерна, яке вивозять за межі країни.

«Сьогодні агросектор, з точки зору державної підтримки, має нікчемні 4-5 млрд грн. І ми, щоб підтримати малого фермера, щоб дати дотацію на корову, виборюємо ці копійки, а вони лежать у нас просто на землі – тільки треба жорсткий контроль, система оподаткування, відкритий простір даних, мінімізація кількості чиновників, а найголовніше – чітка послідовна походження товару. Зерно вирощене на полі – ми бачимо з супутника, що там росте, кадастровий номер земельної ділянки – і трейдер, який купує цю продукцію, має чітке походження товару. Де ти взяв це зерно, яке ти експортуєш?. Ти прийшов до держави відшкодувати ПДВ? Покажи кінцевий хід цього товару», – сказав міністр.

Також, Роман Лещенко розповів, що з зареєстрованих в Україні 33 млн га сільськогосподарського призначення, тільки з 22 млн га – сплачуються податки. Ще 3 млн га – особисті селянські господарства.

Фактично, 8 млн га – це внутрішній офшор в країні – «тіньова» земля, з якої не сплачуються податки. Детальніше за посиланням.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: