НОВИНИ

Україна відстає від Європи у вирощуванні енергетичних культур через відстуність держпідтримки

21.12.2019 15:23
ff46416d7082ac5_1000x600

Законодавство, значні терміни окупності, відсутність державних програм підтримки та нестача спеціалістів зумовлюють значно нижчий рівень виробництва енергетичних культур в Україні, порівняно із європейськими країнами. Про це повідомила менеджер Біонергетичної асоціації України (БАУ) Олександра Трибой, пише AgroTimes.

За її інформацією, в Європі біоенергатичні рослини вирощуються на площі понад 117 тис. га. В основному це енергетична тополя, верба та міскантус. Німеччина, Польща, Швеція, Великобританія, Греція мають під біоенергетичними культурами площі понад 10 тис. га кожна.

В Україні площа під енергетичними культурами складає 6338 га. Наразі енергетична верба вирощується на площі 4663 га, міскантус – 1500 га, тополя –175 га.

За словами експерта, в нашій країні існує низка проблем законодавчого і економічного характеру, що не дозволяють активно збільшувати площі під енергетичними культурами у промислових масштабах.

«Це окупність 7–10 років за умови власних інвестицій і площ плантацій понад 1 тис. га. На невеликих площах (до 10–15 га) із максимальним застосуванням ручної праці окупність може знизитись до 6–8 років. В Україні не надається державна підтримка та немає програм кредитування проектів вирощування саджанців та закладання промислових плантацій біоенергетичних культур. Також невистачає кваліфікованих спеціалістів із вирощування біоенергетичних рослин», – зазначив Трибой.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: