НОВИНИ

Україна у 2020 році зможе експортувати 100 млн т зернових та олійних, – «Украгроконсалт»

12.02.2020 13:30
65

Україна зможе отримати в 2020 році врожай зернових на рівні 70-72 млн т, а з урахуванням загального валу олійних культур він становитиме 95-100 млн т. Про це в ході Міжнародного конгресу з рослинництва TOP Crops повідомив керівник аналітичного агентства «Украгроконсалт» Сергій Феофілов, передає Agronews.

Він також прогнозує, що в сезоні-2020 український агросектор відчує вплив відкриття ринку землі, скасування соєвих правок і приватний інтерес бізнесу до залізничних перевезень.

Доволі гострою залишатиметься дефіциту елеваторів і потужностей зі зберігання. Аналітик порадив аграріям вчитися реалізовувати зерно в періоди пікових цін, а не з поля зернотрейдерам.

Сергій Феофілов також очікує активізації річкових перевезень, чому посприяє ухвалення закону Про річкові перевезення. «Цей закон позитивно вплине на інвестиційну привабливість річкової логістики. Зростуть перевезення по Дніпру та іншим річкам із більш коротким плечем перевезень», – спрогнозував аналітик і нагадав, що 2019 року річні перевезення становили 12 млн т вантажів, із яких 4,5 млн т – зернові та інші агровантажі.

Все це, на думку очільника «Украгроконсалту», дозволить у 2020 році країнам Чорноморського регіону, чий обсяг поставок зернових та олійних культур на світовий ринок у 2018 році у грошовому еквіваленті становив $11 млрд, та Україні, зокрема, зміцнити свої позиції на глобальному ринку пшениці.

У довгострокових прогнозах зерновий ринок країн Чорноморського регіону, за словами Сергія Феофілова, відчує вплив кліматичного чинника, зокрема глобального потепління, яке загрожує падінням рентабельності вирощування сільгоскультур.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: