Станом на 24 грудня 2019 року, Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по 12 групам товарів: мед, цукор, крупи і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, пшениця, кукурудза, м’ясо птиці, вершкове масло, оброблена продукція із зернових та крохмаль. Повідомляє прес-служба ассоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
Порівняно з аналогічним періодом минулого року ситуація особливо не змінилася – на початок грудня 2018 року Україною було закрито 11 квот на безмитний експорт з України до ЄС. Змінилися поставками солоду та пшеничної клейковини – на кінець грудня 2019 року використано 83%, в той час як за аналогічний період 2018 року квоту було використано в повному обсязі. Відчутно збільшилися поставки цукру – на кінець грудня 2019 року Україна повністю використала квоту на цукор, а в 2018 році за аналогічний період лише на 56%.
Разом з тим, з жовтня 2017 року, терміном на 3 роки почали діяти додаткові квоти на 8 груп товарів: мед, крупи та борошно, оброблені томати, виноградний та яблучний соки, овес пшениця, ячмінь та кукурудза. Станом на кінець грудня 2019 року з додаткових квот закрито чотири: мед, оброблені томати, а також пшениця і кукурудза. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року ситуація не змінилася.
За даними щомісячного звіту Моніторингу агропродовольчої торгівлі в ЄС: динаміка до жовтня 2019 року Україна є третім найбільшим постачальником агропродовольчої продукції до ЄС, поступаючись лише США та Бразилії, проте випереджаючи по Китай і Аргентину.