НОВИНИ

Україна цьогоріч «грала» на російському експортному зерновому полі

30.04.2020 17:02
export

Українські експортери скористалися тим, що Росія відставала від торішніх показників поставок свого зерна в інші країни, тож Україна досить вільно почувалася на традиційних російських ринках, – вважає аналітик Єлизавета Малишко. Про це повідомляє Elevatorist, пише agronews.ua.

У 2019/2020 році українським експортерам вдалося закріпитися на ринках, де раніше традиційно панував російський експорт – в Єгипті, Туреччині, Бангладеш. Досягти цього дозволила гнучка цінова політика.

Українські трейдери все більш впевнено почуваються на закордонних ринках, передусім пшениці, не бояться цінової гри. Можна сказати, що цьогоріч вони, можливо вперше, продемонстрували агресивну маркетингову політику на ринку пшениці, яка, зазвичай, не була притаманна Україні раніше.

Аналогічна цінова історія відбувається і з ячменем. Спочатку очікувалося, що Україна зможе відправити на зовнішні ринки близько 5 млн тонн ячменю. Але темпи відвантажень в першій половині сезону відставали від цільових. І відповідно, були певні ризики, що експортний потенціал не буде реалізований.

«Але зараз, коли ціни пішли вгору, в Україні відзначаються незвичайні темпи експорту ячменю для другої половини сезону. Зараз реалізуються ті тендери, які були проведені в січні. Відвантажується ячмінь по закупкам в Саудівську Аравію, Туніс, Алжир. І оголошений цілий ряд нових тендерів. Правда, частина цих тендерів – вже на майбутній урожай, але це потенційно надає підтримку ринку», – зазначила Єлизавета Малишко.

У березні експортовано понад 300 тис. тонн ячменю, в квітні цієї культури відвантажили понад 270 тис. тонн.

«За підсумками сезону з цього потенціалу в 5 млн тонн може бути реалізовано 4,8 млн тонн. А якщо збережеться високий попит в травні-червні, то потенційно Україна може експортувати і все 5 млн тонн», – вважає аналітик.

Нагадаємо, в Україні хочуть страхувати аграріїв від цінових коливань.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: