НОВИНИ

Україна стала світовим лідером з виробництва соняшника та олії

26.12.2019 10:55
79974559_10216768519271539_8614974457494110208_o

У світовому виробництві окремих товарів Україна займає лідируючі позиції – відзначив на своїй сторінці у Facebook Сергій Николайчук, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Зазвичай, для порівняння економічної потужності країн використовують валовий внутрішній продукт на основі паритету купівельної спроможності. І за цим показником українська економіка – просто тендітна, у 6 разів менша ніж італійська та в 10 разів менша ніж німецька.
Водночас у світовому виробництві окремих товарів Україна займає лідируючі позиції. Найбільше цьому сприяє вітчизняний аграрний сектор. Наприклад, за обсягом виробництва соняшнику та соняшникової олії Україна є безперечним лідером, а за обсягами вирощування кукурудзи Україна впевнено посідає 4 місце. При цьому тільки в Україні вирощується 400 видів гібридних сортів даної с/г культури. Серед інших продуктів, за обсягами виробництва яких Україна в ТОП-10, – залізна руда, пшениця, молоко та сири. Однак, є й інші досягнення. Наприклад, під час сьогоднішнього візиту на Турбоатом нам демонстрували виробництво турбін для АЕС, ТЕС і ГЕС, які спроможні робити лише декілька країн у світі.
Однак, загалом тільки декілька продуктів, за виробництвом яких Україна є лідером, можна віднести до продукції з середнім і високим рівнем доданої вартості. І тому стовпом загальнонаціональної економічної стратегії має бути підвищення виробництва товарів з більшою доданою вартістю. Саме через реалізацію такої стратегії Україна має бути лідером виробництва не тільки сировини, а й окремих товарів із середньою та високою долею доданої вартості, де країна має конкурентні переваги. Поточні реформи Уряду сприяють цьому.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: