НОВИНИ

Україна скоротила експорт молочних продуктів

16.04.2019 09:57

Експорт молочних продуктів з України в січні-березні поточного року скоротився на 19% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 53,9 млн дол. При цьому експорт молока та вершків зріс більш ніж у 2 рази – до близько 5 млн дол. Повідомила прес-служба Асоціації виробників молока. 

“Згідно із звітними даними, Україна отримала від торгових операцій з молочними продуктами на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року – 53,9 млн дол. Це пояснюється просіданням торгівлі за всіма основними торговими групами – масла, сухого молока, сирів і сирних продуктів”, – цитує прес-служба слова аналітика Асоціації виробників молока Яни Музиченко. Водночас, в асоціації відзначили, що найбільший приріст за три місяці поточного року показав експорт молока та вершків – на 157,5% в натуральному вираженні і на 126% в грошовому. Зокрема, за звітний період на зовнішні ринки було поставлено 7,4 тис. тонн цього продукту на загальну суму 4,9 млн дол. При цьому основними імпортерами продукції цієї групи були Лівія з часткою в загальній структурі експорту 32,9% і Грузія – 14,9%.

Згідно з повідомленням, за звітний період продажі на зовнішній ринок сухого молока та згущеного молока, порівняно з першим кварталом минулого року, знизилися на 22,9% в натуральному вираженні – до 5,9 тис. тонн, а в грошовому – на 13,6% і становили 11,3 млн дол. При цьому основними імпортерами цієї групи продукції були Ізраїль (13%), Вірменія (10%) і Грузія (7,6%). Також прес-служба повідомила, що експорт молочної сироватки з України в січні-березні цього року зріс порівняно з січнем-березнем минулого року на 27,2% в натуральному вираженні – до 8 тис. тонн і на 43%, у грошовому – до 5,9 млн дол. Експерти відзначили, що найбільше продукції цієї групи за звітний період закуповували Китай (43%), Малайзія (11%) і Філіппіни (8,4%). Водночас, експорт масла в січні-березні 2019 року, за даними асоціації, скоротився на 35% в натуральному вираженні – до 5,9 тис. тонн на загальну суму 23,8 млн дол., що на 38,4% менше, ніж за аналогічний період минулого року. “І все ж експорт масла залишається основною валютоутворюючою категорією. Спадна динаміка пояснюється несприятливою ціновою кон’юнктурою на світовій арені і конкуренцією з боку якіснішого європейського продукту”, – підкреслили в прес-службі. Також в асоціації зазначили, що на сьогоднішній день африканські країни вийшли з трійки найбільших імпортерів українського масла, при цьому лідерами із закупівлі продукції цієї групи в січні-березні 2019 року стали Нідерланди з часткою 12% у загальній структурі експорту, Грузія (10,2%) і Молдова (9,8%).


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: