НОВИНИ

Україна позбулася залежності від ринку РФ щодо експорту овочів та фруктів

27.06.2020 21:21
ovochi-i-fryktu

За роки дії ембарго на поставки української плодоовочевої продукції в Росію українські садівники та городники повністю позбулися залежності від даного ринку та наростили обсяги експорту в інші країни. Про це повідомляють аналітики EastFruit, пише agronews.ua.

«За оцінками трейдерів, реальний питома вага російського ринку в постачаннях овочів і фруктів з України становить від 3 до 5% у вартісному вимірі. Тобто за сім років залежність українського плодоовочевого бізнесу від поставок на ринок РФ скоротилася приблизно у сім разів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що якщо в сезоні 2012/13 років Росія купувала 29% всього експорту української плодоовочевої продукції, то в сезоні 2019/20 років головним ринком збуту для України були країни Євросоюзу.

На країни ЄС припадає 67% обсягу експорту фруктів, ягід, овочів і горіхів з України. 

Ще 14% припадає на поставки до країн Близького Сходу, і лише близько 7% – до Білорусі, яка частково реекспортує українську продукцію до Росії.

Основною країною-покупцем української продукції залишається Польща – близько 17% всіх постачань. Польща імпортує українські заморожені ягоди, фрукти та овочі, а також свіжі тепличні помідори й огірки, гриби, кавуни, дині та інше. 

Туреччина займає друге місце, багато в чому завдяки масштабним закупівлям українських волоських горіхів, з питомою вагою близько 10%, а Франція третє – з часткою понад 7%. Франція, здебільшого імпортує з України заморожені ягоди та овочі, волоські горіхи і яблука.

Нагадаємо, Україна за підсумками 2019 року експортувала плодоовочевої продукції на рекордні 339 мільйонів доларів, що на 9,4% більше, ніж у 2018 році.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: