НОВИНИ

Україна повинна адаптувати своє законодавство з ЄС щодо хлорпиріфосу, – УЗА

19.11.2020 13:32
3cc57c6-szr

Україна повинна адаптувати своє законодавство з ЄС відповідно до підписаної угоди про асоціацію. Адже на стандарти якості і безпеки ЄС орієнтуються і інші країни, тому Україні, як одному з лідерів світового зернового ринку необхідно уніфікувати свою правову базу з провідними країнами виробниками і експортерами, вважають в Українській зерновій асоціації. Про це повідомляє пресслужба асоціації, пише agronews.ua.

Ще в 2019 році експерти EFSA (European Food Safety Authority) встановили та в подальшому підтвердили нинішні ліміти залишків хлорпиріфосу та хлорпиріфос-метилу в сільгосппродукції не є безпечними для людини та тварини.

“Сьогодні, в Україні чомусь досі триває дискусія щодо заборони Хлорпиріфосу та Хлорпиріфос-Метилу, попри те, що весь цивілізований світ відмовляється від них як шкідливих для людей та тварин. На думку експертів УЗА, це питання не потребує обговорення і використання цих шкідливих речовин повинно бути негайно заборонено в Україні з гармонізацією відповідного законодавства та процедур з нормами ЄС.”, – йдеться у повідомленні УЗА.

Так, відповідно до даних визнаних міжнародних сюрвейерів першого класу, що входять до складу УЗА, ситуація за два маркетингові роки не змінилась, і хлорпиріфос та хлорпиріфос-метил регулярно виявляється в зразках продукції олійних та олії вище допустимих норм, запроваджених в ЄС.

В ріпаку це близько 15-20% та олії близько 20-25%. Хлорпиріфосу та хлорпиріфос-метилу жиророзчинні діючі речовини, і в більшій своїй частині переходять з олійних культур саме в олію.

Нещодавно, 13 листопада 2020 року, вступило в силу рішення Європейської Комісії щодо зниження максимально допустимих рівнів залишків діючих речовин Хлорпиріфос та Хлорпиріфос-Метил у сільськогосподарській та харчовій продукції, що було підтримано країнами членами ЄС ще 18 лютого 2020 року.

Відтак, починаючи із 13 листопада 2020 року заборонено ввезення до країн ЄС сільськогосподарської продукції, що містить залишки цих речовин більше 0,01 мг/кг.

“Українська зернова асоціація звернулася до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та Держпродспоживслужби з проханням прискорити адаптацію українського законодавства до норм ЄС щодо використання пестицидів Хлорпиріфос та Хлорпиріфос-Метил в Україні. Затримка з прийняттям цього рішення може значно зашкодити експорту, зокрема зерна, олійних культур та рослинної олії до ЄС або й повної втрати цього платоспроможного ринку для України”, – вважають в УЗА.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: