У 2019 році Україна оновила історичний рекорд експорту плодоовочевої продукції, повністю оговтавшись від російського ембарго на експорт. Про це повідомляє EastFruit.
Найбільшим досягненням України став якісний прорив в експорті та розширення географії експорту продукції – тобто істотно підвищилася вартість експортованої продукції і вона стала поставлятися не тільки в країни з високими вимогами до якості та безпеки, а й в країни з високими цінами.
В цілому експорт овочів, фруктів, ягід і горіхів, свіжих, заморожених і сушених приніс Україні в 2019 році $339 млн виручки – на 9,4% більше, ніж у 2018 році і на 20,1% більше, ніж у 2017 році.
Головними товарними групами, які забезпечували приріст експорту плодоовочевої продукції були волоські горіхи, ягоди і яблука.
Приріст виручки від експорту яблук за два роки перевищив 150%, а експорт горіхів і заморожених ягід зріс приблизно однаково – на 37% за два роки. При цьому питома вага цих трьох провідних категорій в загальному експорті плодоовочевої продукції продовжував зростати і досяг 70% у 2019 році.