За підсумками 2019 року Україна посіла 2 місце зі 123 країн за обсягами експорту органічної продукції до ЄС, піднявшись на дві сходинки порівняно з попереднім роком. Про це повідомляє organicinfo, пише agronews.ua.
«Протягом 2019 року до ЄС ввезено 3,24 млн тонн органічної агропродовольчої продукції, більше 10% якої припадає на Україну. Український імпорт до ЄС збільшився на 27% — з 265,8 тис. тонн в 2018 році до 337,8 тис. тонн в 2019 році», — йдеться в повідомленні.
В основному, до ЄС з України експортуються зернові (окрім рису та пшениці, 76,9% зернових українського походження), пшениця (31,8% з України), олійні культури (крім сої, 18,2% та друге місце після Туреччини), соя (4 місце та 13% імпорту сої з України), фрукти (11% та 3 місце).
Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків та овочів, що є ключовими експортними продуктами.
«У 2018 році Україна займала четверте 4 місце за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці. Треба зауважити, що Домініканська Республіка та Еквадор постачають в ЄС майже виключно тропічну продукцію: 90% імпорту складають тропічні фрукти, свіжі або сушені, горіхи та спеції. Особливою „повагою“ користуються в ЄС домініканські какао-боби та банани з Еквадору», — зауважують експерти.
Зауважимо, що загалом імпортована органічна продукція складає близько 2% загального імпорту агропродовольчих товарів до ЄС. Нагадаємо, в «Укролії» 90% продажів органічної соняшникової олії становить високоолеїнова продукція.
Нагадаємо, в Україні названо рентабельність вирощування органічних тепличних овочів.