НОВИНИ

Україна посідає п’яте місце в Європі за запасами яблука в сховищах

04.02.2019 11:32

Запаси яблука в Україні залишаються рекордними і на 42% перевищують минулорічні, повідомляє EastFruit.

Аналітики  оцінюють запаси десертного яблука в Україні в 280 тис. тонн станом на 1 лютого 2019 року, що на 42% більше, ніж на ту ж дату минулого року. Це абсолютний рекорд запасів яблука на цю дату в історії України.

Настільки стрімке зростання запасів яблука в порівнянні з 2018 роком експерти пояснюють як рекордним урожаєм, так і рекордними темпами введення в експлуатацію фруктосховищ у минулому році, що дозволило зберегти значно більший обсяг продукції до другої половини сезону. Істотний вплив на збільшення запасів надавали і низькі темпи реалізації яблука в першій половині сезону 2018/19 років у зв’язку з низьким рівнем цін і конкуренцією на ринку яблука.

«У серпні 2018 – січні 2019 року, за нашими оцінками, було експортовано близько 23 тис. тонн яблука, а це лише на 2 тис. тонн більше, ніж за перше півріччя сезону 2017/18 років. Таким чином, у лютому – червні українським садівникам необхідно експортувати рекордні обсяги яблука, збільшивши відвантаження буквально в рази, щоб уникнути необхідності утилізації яблук навесні і обвалу цін на внутрішньому ринку», – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Якщо оцінка запасів яблука в Україні є правильною, то це ставить Україну на п’яте місце в Європі за запасами яблука після Польщі, Італії, Німеччини та Франції. Це також означає, що запаси яблука в Україні в даний час більше, ніж запаси яблука в Іспанії, Нідерландах, Бельгії, Великобританії та Австрії. Крім того, запаси яблука в Україні перевищують запаси яблука в Молдові та Сербії – двох найбільших європейських постачальників цих фруктів на ринок Російської Федерації.

 


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: