НОВИНИ

Україна почала стрімко переходити на споживання російської картоплі

29.11.2020 18:33
__medium_картофан.jpg

Україна почала стрімко переходити на споживання російської картоплі. Про це стало відомо зі свіжих даних з Державної митної служби. Повідомляє Главком, пише agronews.ua.

Імпорт картоплі з країни-агресорки почав зростати торік, коли в Україні повністю змінилася влада – президент, Верховна Рада та уряд.

Загалом у січні-жовтні, за даними митниці, до України завезли імпортної бульби більш ніж на $55 млн. Для порівняння, у 2018-му річний показник імпорту цієї продукції був на рівні $3,13 млн. А у 2015-му – взагалі $1,3 млн. Тобто за останні декілька років імпорт зріс у десятки разів.

Це відбувається попри те, що Україна сама вирощує картоплю в обсягах, які в декілька разів більше, ніж українці здатні спожити. Так, за підрахунками експертів, українських ринок картоплі складає 5-6 млн тонн на рік. Тоді як, наприклад, у 2020 році внутрішній урожай прогнозувався на рівні 20 млн тонн. Проте імпорт це не спиняє, адже деякі країни відверто демпінгують, та пропонують картоплю дешевшу за українську.

Детальний аналіз даних митниці, показує, що картоплю з Росії активно почали завозити лише з жовтня минулого року.  А далі такий імпорт почав набирати оберти. І якщо у жовтні частка російської картоплі була в імпорті на рівні 3,7%, то в грудні вона сягнула майже 20%.

Велика частка імпорту з Білорусі також має своє пояснення. Ще минулого року економіст інвестиційного департаменту ФАО, продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, Андрій Ярмак стверджував, що частина російської картоплі потрапляє в Україну саме через Білорусь.

«Фактично, Білорусь використовується Російською Федерацією як шлях для безмитного ввезення на територію України широкого кола товарів, в тому числі й картоплі… Така схема дає можливість уникнути торговельних обмежень, які існують безпосередньо між Україною та РФ», – так пояснював ситуацію Сергій Симоненко, директор «Вимал», – українською компанії, яка займається виробництвом картопляного крохмалю.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: