НОВИНИ

В Україні за 5 років створено 200 равликових ферм

17.06.2020 11:02
picture_snails_1258_p0

В Україні працюють близько 200 равликових ферм. Загалом вони виробляють близько 800 тонн живих равликів. На експорт в минулому році поставили близько 300 тонн. Про це повідомляє Державна служба статистики України, пише agronews.ua.

Правда, сертифіковані лише 17 компаній. Також, в Україні зростає число ферм, які займаються не лише вирощуванням, але й переробкою равликів.

Так, у 2016 році фермерка Марія Недвига з Дніпропетровщини створила компанію Здравлик і почала вирощувати середземноморського равлика. В Україні тоді вже працювали кілька виробників виноградних або просто звичайних садових равликів, повідомляє сайт Дніпроград.

З цих молюсків виробляють складні і дорогі речовини: слиз равлика (заморожений або в вигляді сухого порошку), равликові пептиди – унікальні компоненти для світової фармацевтичної, харчової та косметологічної промисловості.

Від продажу сировини – живих равликів, компанія майже відмовилася, перероблена високотехнологічна продукція має більшу додану вартість, при цьому в Україні культури споживання продуктів улітководства (геліцекультури) немає.

Усередині країни ікру постачають в преміальні торгові мережі, продають через спеціалізовані сайти і ресторанних дистриб’юторів. Коштує вона від 800 грн за 30 грамів.

Потужність ферми дозволяє виробляти до 100 кг вуличної ікри в місяць, говорить Недвига. Середня вартість її на міжнародному ринку сягає 100-150 євро за 100 грамів. Однак потрапити на цей ринок непросто в равликовому бізнесі жорстка конкуренція.

Нагадаємо, в Україні відродили рецепти питних медів часів Київської Русі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: