НОВИНИ

Україна не зможе повністю виконати стандарт з продажу виключно митої картоплі

16.06.2020 09:32
potatoes-89015_1280

Україна імплементувала ООНівський стандарт, згідно з яким у супермаркетах можна продавати тільки миту, та ще й велику картоплю діаметром у розрізі від 5 сантиметрів і більшу. За словами експертів, це призведе до витіснення з українських прилавків вітчизняного товару і подорожчання картоплі в магазинах. Дешевша – тобто невелика і не стерильно чиста картопля, може бути лише на ринку. Про це повідомляє pogliad, пише agronews.ua.

Виробники не зможуть забезпечити ринок українською продукцією через кілька причин, пояснюють експерти. По-перше, на території України працюють лише три заводи, які можуть мити картоплю, і у них не вистачить потужності, щоб задовольнити запит внутрішнього ринку. Виробникам потрібні кредити і час, щоб побудувати чи дообладнати заводи.

По-друге, далеко не всі сорти можна помити – багато картоплі після такої процедури дуже швидко підгниває. Виробникам спочатку потрібно відібрати сорти, придатні для мийки, протестувати їх протягом сезону і наступного року виростити. У сезоні-2020 картоплю вже висаджено без урахування цього чинника, оскільки стандарт було імплементовано, і фермери дізналися про нього постфактум.

“Поки на ринку продають молоду продукцію, споживач нічого не помітить, оскільки молоду картоплю у нас завжди продають митою, – пояснює експерт. А ось новий урожай з добре сформованою шкіркою вже потрапить під ці норми. В результаті українська картопля буде витіснена з прилавків російською і білоруською, і загалом цей товар стане дорожчим як мінімум на чверть”, – вважає голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

При цьому, продовжує експерт, якщо все залишити як є, то ситуацію не вийде виправити і наступного року. Річ у тім, що фермерам потрібно не тільки визначитися з сортами, придатними для мийки, але і замовити їх в Європі. Європейським виробникам насіння теж потрібно виконати це замовлення. Про такі кардинальні зміни стандартів треба попереджати всіх гравців ринку хоч за три роки, а не вводити нові правила фактично заднім числом.

До всього вищезазначеного залишається додати, що запастися митою продукцією про запас неможливо. У неї досить невеликий термін зберігання. Купити таку картоплю не можна буде не тільки на зиму, але навіть на кілька тижнів. Тобто продукти, придатні для зберігання, можна буде знайти тільки на ринку.

Нагадаємо, новий граничний обсяг дозволеного експорту зерна з України планують озвучити 1 липня.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: