НОВИНИ

Україна не припиняє експорт «коньяку України» та «шампанського України»

03.01.2020 14:10
SHampanske

Україна продовжує виготовляти та реалізовувати, в т. ч. експортувати «коньяк України» і «шампанське України» до третіх країн. Про це заявили в українській корпорації по виноградарству та виноробній промисловості «Укрвинпром».
Виноградно-виноробна галузь країни сьогодні працює в умовах перехідного періоду, що визначено статтею 208 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом з іншої сторони стосовно використання географічних зазначень ЄС для позначення подібних продуктів, які походять з України. Для певного переліку назв виноробної продукції, в тому числі (зокрема) для назв «шампанське» та «коньяк» – це 10-річний перехідний період, який діє до 1 січня 2026 року. Отже, це незмінна протягом найближчих років юридична ситуація.
«Попри взяті на себе зобов’язання відмовитися від низки географічних назв ЄС, зокрема «коньяк» та «шампанське», ми маємо право використовувати назви до кінця 2025 року. Однак, внаслідок політичного рішення під час підписання Угоди про асоціацію не було передбачено надання раніше обумовлених під час переговорів компенсацій чи технічної допомоги виробникам виноробної продукції України у разі відмови від вживання географічних зазначень країн Європи у назвах українських вин і коньяків. Зазначимо, що за оцінками фахівців перехід на нові найменування в будь-якому випадку пов’язаний з істотними фінансовими втратами для української виноробної галузі – це суттєве навантаження на підприємства. Проте, українські виробники працюють над цими змінами, хоча робота над узгодженням нових назв є довготривалою, – зазначає Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром».


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: