НОВИНИ

Україна не контролює використання близько 80% земель держвласності

01.02.2019 12:58

Із 10,5 млн га державних сільгоспземель лише 1,4 млн га офіційно здаються в оренду, а з них лише 0,1 млн га – за ринковими ставками через аукціони. Водночас існує офіційна інформація лише про 1,6 млн га, зареєстрованих в Держгеокадастрі. Про це пише Економічна правда.

Станом на 22 грудня 2018 у власності держави залишилося 9 млн га сільгоспземель – упродовж року у власність 650 ОТГ було передано понад 1,5 млн га сільгоспземель. Оновлену інформацію про ефективність використання державних с/г земель можна буде отримати після надходження даних за 2018 рік.

Держава – не лише найбільший, але й найгірший агрохолдинг України, через який держбюджет щорічно втрачає мільярди гривень. Вона не контролює, як насправді використовується більшість с/г земель державної власності а рівень ефективності держпідприємств в рази поступається приватним. Це призводить до значних втрат доходів держави та до корупції.

У власності держави перебуває близько 10,5 млн. га, або понад 25% сільгоспземель України, з них 8 млн. га — рілля. Для порівняння, сукупна (тобто разом із приватною) площа ріллі в Німеччині становить 12 млн. га, в Швейцарії – приблизно 500 тис. га.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: