НОВИНИ

Україна наростила площі під нутом до 36 тисяч гектарів

16.02.2019 11:40

Позитивна динаміка збільшення посівних площ під нутом спостерігається у всьому світі. За минулий рік в Україні цією культурою було засіяно 36 тис. га площ. Найбільше нуту вирощують в Індії — до 70% всіх площ, ще 5-10% — в Австралії, до 5% — в Пакистані і близько 4% — в Туреччині. Все частіше на цю культуру звертають увагу українські господарства. Переважно нут вирощують в Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Чернівецькій та Вінницькій областях, пише farmerscan.com.

За словами Дмитра Чебаненка, представника компанії Maer, ціна на нут залежить від якості товару. При чому головним критерієм виступає крупність бобів.

«Цінується нут калібру 8+. Також важливу роль відіграє вологість, відсоток половинок. Якщо товар хороший, з вами укладуть угоду відразу після збирання за ціною 1100 доларів за тонну», — зауважив Дмитро Чебаненко.

Досвідом вирощування нуту задоволені в ФГ «Покровське», що на Кіровоградщині.

«В 2018 році вперше посіяли нут на площі 125 га, і переконалися, що культура є перспективною в плані реалізації товарної продукції. Крім того, вона залишає після себе органічний азот», — розповідає Володимир Нестерець, головний агроном господарства.

За його словами, збирання врожаю нуту в цьому регіоні проходить в середині-кінці серпня, у «вікно», коли ранні зернові вже прибрані, а основні технічні культури ще не дозріли.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: