НОВИНИ

Україна може стати найуспішнішою країною у вирощуванні пшениці

24.08.2020 09:25
unnamed

За результатами моделювання, яке проводять фахівці Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (під егідою ООН), до 2040 р ризики вирощування озимої пшениці в Україні будуть найменшими. Про це заявила Тетяна Адаменко, кандидат географічних наук, начальник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру. Про це повідомляє  infoindustria, пише   agronews.ua

«Уже спостерігається скорочення періоду перезимівлі, догляд ризиків вимерзання, раніше відростання навесні, зменшення ризиків згубного впливу весняних посух. Зимові опади засвоюються грунтом, створюючи достатнє зволоження на весну, що, загалом, теж уже відбувається. За результатами моделювання, можливе збільшення врожайності озимої пшениці в середньому на 20-30% від сучасного рівня тільки за рахунок кліматичних умов», – зазначила експерт.

За її словами, в Україні можливі ризики недобору врожаю кукурудзи та ярого ячменю в середньостроковій перспективі. За цими розрахунками найбільше погіршення умов і падіння врожайності кукурудзи та ярого ячменю (15-20% від сучасного рівня) ймовірно в південно-східній частині країни і частково в центральних областях за рахунок скорочення періоду вегетації внаслідок передчасного дозрівання.

Україна має хороші перспективи для виробництва зерна, соняшнику, сої, швидше за все, на 10-15 років із застосуванням передових технологій та адаптації. Однак в разі катастрофічних умов у нас не дуже великі можливості для компенсації недоборів зерна. Внаслідок того, що в останні роки клімат України вирівнюється, стає більш монотонним. Якщо посуха, то майже скрізь, мало можливостей для кліматичної компенсації. На сьогоднішній день чіткої тенденції зміни опадів не виявлено і саме з цим буде пов’язане зростання нестійкості щорічних погодних умов», — резюмувала Адаменко.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: