НОВИНИ

Україна може досягти нового рекорду з експорту горіхів

23.02.2020 14:04
gorih

Аналітики EastFruit спільно з Українською плодоовочевою асоціацією оновили прогноз експорту волоських горіхів на сезон 2019/20 років, який поки виглядає досить оптимістично, з точки зору перспектив експортної виручки та обсягів. Водночас є і негатив — середня вартість експортованих горіхів продовжує знижуватися, так само як і питома вага експорту ядра волоського горіха. При цьому відсоток горіха, експортованого в шкаралупі, продовжує зростати.

За перші чотири місяці сезону (з жовтня 2019 по січень 2020 року включно), Україна вже заробила $ 77,4 млн від експорту волоського горіха, що на 23% більше, ніж роком раніше. Якщо ж говорити про обсяги експорту, то тут зростання було набагато більш істотним, однак ціни, які українські експортери отримували при експорті горіха, були нижче, ніж роком раніше.

Крім традиційного ринку збуту горіха в шкаралупі, яким для України є Туреччина, поставки нарощувалися також на такі ринки як Ірак, Азербайджан, Румунія, Болгарія, ОАЕ та Албанія. При цьому середні експортні ціни і на горіх в шкаралупі і на ядро ​​волоського горіха за перші чотири місяці сезону були нижче, ніж роком раніше. Ядро подешевшало в середньому на 4-7%, а горіх в шкаралупі — на 8-12%. Проте, цінові тенденції поки що виглядають оптимістично.

На думку учасників горіхового ринку, обсяг доступного для експорту волоського горіха залишається досить великим завдяки вступу в плодоношення нових садів в країні. Проте, все гостріше стоїть проблема переробки, якості та маркетингу продукції, що виробляється на тлі зростання пропозиції горіхів з інших країн. Зокрема ми раніше писали про те, що Грузія може перетворитися з ринку збуту в конкурента на експортному ринку волоського горіха для України і Молдови.

— Відштовхуючись від того, як складається ситуація на світовому і на українському ринках волоського горіха, ми поліпшили прогноз експорту для України на сезон 2019/20 років. Зараз ми очікуємо, що Україна зможе заробити на світовому ринку $ 155 млн від експорту всіх видів волоських горіхів, що буде приблизно на 25% більше, ніж в минулому сезоні. Середня експортна ціна в цілому за сезон, швидше за все, буде трохи вища за торішній, перш за все по ядру волоського горіха, тому основний приріст відбудеться за рахунок збільшення обсягів експорту, — резюмує Федір Рибалко, керівник УПОА.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: