НОВИНИ

Україна має низку сприятливих факторів вирощування якісних яблук ніж Польща

26.10.2019 10:03
getimg

Українські виробники яблук мають низку сприятливих факторів для вирощування якісних плодів, зокрема, й преміальної якості. Таку думку висловив в інтерв’ю «Агробізнес Сьогодні»» економіст ФАО Андрій Ярмак. 

«У більшості регіонів України майже вдвічі менше дощів, ніж у Польщі, що дає нам можливість ефективніше управляти захистом яблук та забезпечувати кращі смакові якості. Крім того, у нас значно більші коливання між денною та нічною температурами, що дозволяє отримувати прекрасне забарвлення яблука, а це досить важко в умовах Польщі», – вважає фахівець ФАО.

Ще один плюс для фермерів – на території України більше сонячних днів, що також позитивно відбивається на зовнішньому вигляді та смакових якостях яблук. Цей самий фактор дозволяє виробникам вирощувати більше сортів.

Також Андрій Ярмак вважає, що якщо фермери застосовуватимуть сучасні технології оптичного сортування та доробки продукції, то матимуть вищий рівень товарності яблука. А це впливає на його вартість.

«Поляки майже не можуть експортувати яблуко на великі відстані, тому що у них твердість його виходить гіршою (із тих причин, що наводилися вище). У той же час, для нас досягнення відповідного рівня твердості не є проблемою», – пояснює експерт.

Цікаво, що вартість робочої сили вже не є ключовим фактором для виробництва. У Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН вважають, що значення має продуктивність роботи людей підчас збору плодів.

«На жаль, продуктивність праці українців, що збирають яблука в Україні, зараз у середньому нижча, ніж українців у Польщі. Тому тут резерв саме в підвищенні рівня продуктивності праці. А це питання мотивації персоналу», – зазначає Андрій Ярмак.

Перевагою для інвесторів, які бажають розпочати яблучний бізнес саме в Україні, є й земельне питання. Адже в Польщі, щоби посадити сад, потрібно купити ділянку. А ціни на неї зростають щороку. Відтак початкові інвестиції на один гектар землі в Україні можуть бути меншими.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: