Імпорт цитрусових в Україну за підсумками 2018 року збільшився на 27% – до 337,87 тисяч тонн порівняно з 2017-м, коли він становив 265,48 тисяч тонн. Про це у п’ятницю, 8 лютого, повідомила прес-служба Української плодоовочевої асоціації з посиланням на дані Державної фіскальної служби.
“Розглядаючи динаміку 2013-2018 років, варто зазначити, що піком цитрусових був 2013-й (443,46 тисячі тонн), тоді як 2015 рік відзначився рекордно низьким імпортом – 232,11 тисяч тонн – у зв’язку з неврожайністю цитрусових у головних топ-імпортерів”, – йдеться у повідомленні.
Аналітики Асоціації відзначили позитивну динаміку і поступове відновлення імпорту цитрусових, в структурі якого основну частку – 71% – посідають мандарини і апельсини. Ще 22% – лимони і 6% – грейпфрути.
З їхніх слів, головними постачальниками цитрусових є Туреччина (56,02%), Єгипет (14,48%) та Італія (5,68%).
“Український ринок є привабливим для Італії, що стимулювало дану країну нарощувати поставки і витіснити з топ-трійки Іспанію”, – відзначили аналітики.