ВАЖЛИВО

УКАБ просить президента України не допустити квотування імпорту міндобрив

24.05.2020 15:06
unnamed (1)

Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) просить президента України не допустити впровадження квот й обмеження імпорту мінеральних добрив, а також монополізації ринку. Про це повідомляє прес-служба асоціації, пише agronews.ua.

“Наскільки відомо, в Мінекономіки пропонується в наступні три роки квотами суттєво обмежити імпорт азотних, азотно-фосфорних та комплексних добрив в Україну за основними групами. Так, зокрема пропонується встановити квоту на азотно-фосфорні добрива на рівні 45 тис. тон, що більше ніж удесятеро (!) зменшить імпортні поставки цієї групи добрив від нинішнього рівня. При цьому потужності вітчизняних заводів-виробників навіть близько не зможуть забезпечити необхідний обсяг потреби сільгоспвиробників в цих добривах”, – ідеться в релізі асоціації.

В УКАБ зазначили, що азотно-фосфорні добрива важливі насамперед для сільськогосподарських виробників півдня і сходу України, які цього року зазнали втрат понад 400 тис. га посівів внаслідок несприятливих погодних умов. На думку учасників асоціації, дефіцит і подорожчання добрив ще більше ускладнить їхнє становище.

“Передбачається також, що квотування буде розбито за географічною ознакою, що одразу вносить в неї ризик регіональної кон’юнктури. Це, в свою чергу, може призвести до дефіциту пропозиції та відсутності поставки навіть в рамках виділених квот, які не зможуть компенсувати внутрішні виробники добрив. В результаті створиться штучний дефіцит і завищені ціни на основний ресурс для сільгосптоваровиробників”, – наголосили в УКАБ.

Нагадаємо, Спілка виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії виступила проти квотування імпортних добрив.

Занепокоєння аграріїв також викликає той факт, що досі не було проведено публічного обговорення з представниками аграрної галузі пропонованих рішень, а також не оприлюднено офіційних обґрунтувань необхідності впровадження квотування.

“Багато запитань виникає і стосовно механізму встановлення та розподілу квот, адже таке ручне управління може перерозподілити структуру ринку, створює простір для корупційних дій та недобросовісної конкуренції, що явно не відповідає національним інтересам”, – вважають в УКАБ.

Як повідомлялося з посиланням на торгового представника – заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Качку, Міністерство економіки України розглядає можливість упровадження квот на імпорт мінеральних добрив в країну.

Нагадаємо, фермери проти монополізації ринку. Ринку міндобрив України знов загрожує монополізація: голова об`єднання Агро-Продовольчої Ради та Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник попередив про наслідки.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: