НОВИНИ

Учені запатентували біометод боротьби з хлібним пильщиком

13.04.2020 08:02
пшеница-1024x601

Учені з Університету штату Монтана отримали патент на розробку нового методу біоконтролю гессенської мухи і стеблового хлібного пильщика за допомогою унікальних грибів, повідомляє montana.edu. Про це пише agronews.ua.

Учені виділили нові штами п’яти грибів із зразків на пшеничних полях Монтани. Виявилося, що ці гриби, які зустрічаються в природі у деяких рослин пшениці, смертельні для стеблового хлібного пильщика і гессенської мухи.

Для аграріїв ці шкідники особливо небезпечні, тому що з ними не можна боротися за допомогою обприскування хімічними ЗЗР. Пильщик відкладає яйця в стеблі пшениці, таким чином рослина захищає самого фітофага. Після відродження личинки харчуються внутрішньою частиною стебла, тим самим, провокуючи у подальшому вилягання посівів.

«У нас зараз немає надійних методів контролю пильщика. Навіть якщо ви розпилює інсектициди, вони не потрапляють всередину рослини і не вбивають личинок. У гессенських мух мало природних ворогів, і вони виявлені та ефективні лише в кількох місцях», — зауважив Гаді Редді, науковий керівник дослідницького підрозділу Південного напряму управління комахами Міністерства сільського господарства США в Міссісіпі.

Учені повідомили, що в останні роки найбільш ефективним методом боротьби з гессенською мухою і стебловим хлібним пильщиком є створення сортів пшениці з твердим стеблом. Однак, за словами Гаді Редді, врожайність такої пшениці нижча, а вміст білка менший, ніж у традиційних сортів. Окрім цього, успішній перезимівлі шкідника сприяла поява технології no-till.

«За результатами експериментів ми з’ясували, що ці гриби вибірково впливають на пильщика і гессенську муху. Коли спори потрапляють на самих комах, вони можуть прорости і вивільнити ферменти й речовини, які токсичні для мух, але безпечні як для людей, так і для самої рослини пшениці», — відзначив Гаді Редді.

Учені сподіваються, що завдяки їх відкриттю вдасться створити аерозолі або інші препарати, що містять гриби, які будуть ефективні у боротьбі зі шкідниками пшениці.

Нагадаємо, агрофірма з Київщини створила власну систему біоземлеробства.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: