НОВИНИ

Учені з Харкова розробили пристрій для знезараження продуктів та посуду на основі срібла

24.12.2019 18:19
1576526000118

Вчені харківського Інституту мікробіології й імунології імені І.І. Мечникова розробили на основі срібла санітайзер, який перетворює воду на антисептик і знезаражує посуд, продукти, поверхні. Кишеньковий пристрій вбиває 99,9% шкідливих мікроорганізмів – бактерій, грибків, вірусів, передає Укрінформ.

Невеличкий, висотою 14 см, флакончик об’ємом 30 мілілітрів має на денці кнопку, при натисканні якої розпилюється аерозоль. Санітайзер складається з двох електродів, електронної плати, яка керує подачею струму, джерела живлення, системи зарядки з USB-роз’ємом.
“Миття фруктів водою прибирає 10% бактерій, – зазначає один із розробників, доктор фармацевтичних наук, завідувач лабораторії та клінічного відділу молекулярної імунофармакології Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова НАМН України Артур Мартинов. – Можна мити яблука та банани з милом, щоб прибрати ентеровіруси, а як бути з виноградом – до того ж мило зменшує лише адгезію бактерій (здатність мікроорганізмів збиратися на поверхнях і чутливих клітинах і колонізуватися. – ред.), а не знищує їх безпосередньо».
Харківські вчені поставили перед собою завдання створити систему знезараження, яка б не мала відходів, яка діяла б дуже швидко і залишала після себе лише воду, не була токсичною, убивала більшість бактерій і до якої бактерії не змогли б адаптуватися. «Спирт, який використовується в антибактеріальних спреях для рук, дає відходи – токсичні отрути, які призводять до гепатитів, гепатозів, цирозів, – говорить він. – Тобто діткам їх точно не можна, а обробляти спиртом фрукти взагалі неприпустимо!”
Єдина речовина, до якої у бактерій не з’являється резистентність, це срібло – і вчені “приручили” його нестабільний атом.

“Ми запропонували електрохімічну систему розчинення електрода: коли струм пропускається через електрод, з останнього вимивається срібло, – пояснює Артур Мартинов. – Отримуємо так звані «синглетні» срібло, водень і кисень, які, проникаючи у бактерії, втрьох діють як отрута, при цьому для шкіри людини геть не шкідливі».
Така система має лише один недолік: максимальна активність «синглетних» срібла, водню та кисню – менше хвилини. «Якщо не розбризкати засіб вчасно, на виході буде просто вода з домішкою срібла», – пояснює розробник. – Після натискання кнопки є близько 50 секунд для знезараження, потім індикатор згасає, робиться пауза – і через 1-2 хвилини пристроєм можна знову користуватися».

За словами Артура Мартинова, для санітайзера можна використовувати будь-яку воду, крім дистильованої: з-під крана чи просто з водойми, якщо це відпочинок на природі.

Дієвість пристрою перевіряли, заражуючи рукавички та продукти всілякою небезпечною “живністю”. “На стерильні гумові рукавички наносили бактерії (наприклад, кишкову паличку) у високій концентрації – і робили відбиток на чашці Петрі, мили руку в рукавичці протягом хвилини з милом, робили відбиток – практично нічого у відбитку не мінялося, – розповідає іще один розробник пристрою, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник інституту ім. Мечникова Михайло Мануйлов. – Тоді обробляли нашим санітайзером – еЕфект ви можете побачити на знімках: знищується понад 99% бактерій”.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: