ВАЖЛИВО

УАВК попросила МЕРТУ запровадити на Чернігівщині пілотний проект зі зрошення картоплі

17.10.2020 13:36
prezident-pereviryav-na-polyakh-vrozhay-kartopli-t20190827_3483

Президент Української асоціації виробників картоплі, засновник СТОВ «Десна», Микола Пономаренко пропонує запровадити на Чернігівщині пілотний проект із переведення промислового картоплярства на зрошення шляхом відновлення основного русла річки Десни та її притоків. Про це він заявив у ході засідання робочої групи з розвитку промислового картоплярства та овочівництва, що працює при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Повідомляє УАВК, пише  agronews.ua.

«Було б цікаво започаткувати на Чернігівщині пілотний проект: створити своєрідний кластер – регіональне відділення Української асоціації виробників картоплі і реалізувати, випробувати в нашому регіоні модель зрошувального землеробства, зокрема для картоплярства», – сказав він.

Президент УАВК розповів, що 2019 року відвідав промислові картоплярські господарства Київщини, Черкащини, Житомирщини, Галичини, Рівненщини, Волині і переконався, що «через кліматичні зміни і глобальне потепління ніхто з картоплярів не може більше працювати без води». «Врожайність не та, ризики зависокі – все це змушує виробників відмовлятися від промислового картоплярства», – сказав Микола Пономаренко і додав, що 2019 рік запам`ятається українцям надовго, бо «за всі роки України ми вперше їли російську і білоруську картоплю, опинилися в залежності від імпорту і це неабияк загрожує продовольчій безпеці держави».

За словами Почесного Президента УАВК, пілотний регіональний проект із переведення чернігівського картоплярства на зрошення має під собою чимало підстав. 

«По-перше, в столиці та її околицях мешкає 7 млн осіб. Якщо рахувати, що зараз нас в Україні десь 35 млн, то це п’ята частина – 20%. Саме вона відіграє ціноутворюючу роль на картоплю в масштабах країни. Прогодувати столицю можуть Київська, Житомирська та Чернігівська області. По-друге, Чернігівщина має безпрограшний аргумент – водний ресурс річку Десну. Розчищення й поглиблення річки Десна – це спосіб транспортувати вирощене на чернігівських полях зерно в порти Херсонщини, Миколаївщини, Одещини. Це спосіб створити з нуля власну меліорацію, а не реанімувати як на Півдні України. Чернігівщина може розпочати проект із чистої сторінки і написати свій варіант, який запозичать як готову модель інші області», – аргументував свою пропозицію на zoom-нараді при Мінекономіки Микола Пономаренко.

На його думку, створення на Чернігівщині системи зрошення на базі річки Десни дозволить аграріям розвивати локальне виробництво нетипових раніше для регіону кавунів, винограду, абрикосів, які колись на Сіверщині були привозними, а зараз через зміни клімату легко дозрівають на Півночі України. Унаростити виробництво і мінімізує, оптимізує логістичне навантаження в середині країни.
Микола Пономаренко запропонував залучити до вирішення цього завдання місцеві наукові установи. «Ця робота дала б можливість створити нові робочі місця», – наголосив він і вказав на доцільність визначення в місцевих бюджетах усіх рівнів пріоритетним напрямком фінансування меліорацію.

Пропозицію Президента УАВК підтримав директор ПБП «Вимал» Сергій Самоненко, який водночас є головою Асоціації виробників крохмалю України. За його інформацією, в Україні є п’ять операторів-виробників картопляного крохмалю, зокрема чотири знаходяться в Чернігівській області та один на Київщині. Він попросив Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підтримати ідею з впровадження на Чернігівщині пілотного проекту з встановлення зрошення в картоплярських господарствах, оскільки переробники потребують формування навколо себе потужної сировинної бази, яка потрібна для їх нормальної діяльності і нарощування потенціалу переробної галузі.

Директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Ромащенко нагадав учасникам наради, що в Україні триває підготовка проекту комплексної Національної програми по зрошенню на основі проєкту Плану заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року.  У проєкті Плану заходів у частині «Пілотні проекти» вказано, що вони реалізовуватимуться на базі Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Академік Ромащенко запропонував підтримати ініціативу виробників і доповнити додати до пілотних регіонів із впровадження Національної програми зі зрошення проєктом по зрошенню картоплі у Чернігівській області.

Заступник міністра економіки Тарас Висоцький підтримав обговорювану пропозицію. “У 2021 році передбачається запровадження державної фінансової підтримки на встановлення систем краплинного зрошення та придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт. Також буде запроваджено окрему програму з підтримки галузі картоплярства в Україні”, – зауважив він і сказав, що цей проєкт є реалістчним і відповідає планам уряду. 

За підсумками наради Українській асоціації виробників картоплі доручено підготувати відповідне звернення до Міністерства розвитку економіки, торгівлі, сільського господарства та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. У свою чергу МЕРТУ пообіцяла надіслати лист до Чернігівської облдержадміністрації та Чернігівської облради, щоб вони об`єднали свої зусилля для реалізації цього проекту.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: