НОВИНИ

У Житомирі презентували космічну систему оповіщення про лісові пожежі

02.04.2021 16:03
01_pozhar

2 квітня у Поліському національному університеті презентували космічну систему оповіщення про пожежі. Присутнім було представлено систему оперативного оповіщення про теплові аномалії, як основу для виявлення пожеж. Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної ради, пише agronews.ua.

«Відповідно до даних дистанційного зондування було проведено моніторинг наслідків пожеж. Космічний апарат бачить пожежі у формі пікселів. Апарати, що мають канали червоного діапазону,  фіксують теплові аномалії через перетин граничного порогу теплової позначки», – зазначив доповідач.

За результатами роботи робочої групи на базі університету за участю спеціалістів,  було напрацьовано інтегровану систему попередження та ліквідації лісових пожеж.

«На даний час працюють системи, які можуть побачити теплові аномалії,  тільки якщо пожежа відбувається на значній площі. Ми зараз починаємо працювати з новітніми системами, які дозволяють зменшити площі підвищення тепла, що дає змогу виявити пожежу на меншій площі, а це  в свою чергу дозволяє попередити її поширення», – сказав доповідач.

Також науковцями було напрацьовано шляхи модернізації системи моніторингу теплових аномалій за даними дистанційного зондування Землі.  «Вже створено програмний модуль,  який дозволяє відправити дані про виявлені пожежі громадам, пожежним, лісівникам, правоохоронцям та екологам. Доставити ці дані зараз можливо за 20 хвилин, коли раніше цей процес займав годину.  Тобто оперативність зростає».

Нагадаємо, що Україну охопили пожежі через злісних паліїв.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: