НОВИНИ

У зерносховища Україні потрібно вкласти до $ 16 млрд

26.11.2019 13:58
елеватор-вагон-1024x614

Директор з розвитку бізнесу УЗ розповів, скільки потрібно інвестицій, щоб ліквідувати великий дефіцит складських потужностей для зернових. В “Укрзалізниці” оцінюють дефіцит сертифікованих сховищ зернових в умовах зростаючої врожайності в 40-65 млн тонн. Про це заявив директор з розвитку бізнесу компанії Андрій Рязанцев, передає ЦТС.

За його словами, в першу чергу це стосується припортових регіонів.

“За оцінками експертів, сума коштів, необхідних для покриття цього дефіциту, становить до 16 млрд дол. За нашими підрахунками, для ритмічних перевезень зернових протягом року необхідні додаткові потужності для зберігання близько 13 млн тонн вантажів на припортових зонах, які потім в піковий сезон можна доставляти в порти або залізницею або автомобільним транспортом”, – зазначив Рязанцев.

Крім того, відчувається значний розрив у регіональному покритті по областях. Деякі області лише на 20-30% від обсягу врожаю забезпечені сховищами, зазначив він.

Представники УЗА також звернули увагу на необхідність розвитку інфраструктури на західних кордонах України, через які зернові вантажі направляються на експорт в європейські країни, як Польща, Словаччина, а також в Білорусі. В асоціації відзначають, щорічно Україна здатна експортувати в Європу через західні кордони України близько 5 млн тонн зернових. Тому потрібно передбачити потужності для зберігання цього обсягу продукції на кордонах, зокрема, таких станціях, як Ковель, Мостицька, Мукачево, які ближче розташовані до європейської колії.

В УЗА та “Укрзалізниці” також зазначили, що зростання обсягів перевезення зернових сприяти і збільшення кількості маршрутних зернових станцій. Крім цього, потрібні ефективні графіки перевезення зернових вантажів від тих станцій, які не є маршрутними.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: