НОВИНИ

У Європі знищено посіви зернових культур

12.08.2021 14:37
ja4min_kurkul23-53548

У Європі агросезон-2021 видався одним із найгірших за останні десятиліття. Спочатку затяжна зима з сильними морозами, згодом надмірні зливи, град зі шквальним вітром, а тепер і вогонь. Про це повідомляє Agrarheute.com, пише  agronews.ua.

«Сильна спека з температурою, що перевищує 40℃, викликає катастрофічні лісові та сільські пожежі в Середземному регіоні. Горять поля, ферми, у вогні гинуть люди і тварини. Поки що особливо сильно постраждали Греція, Туреччина і південь Італії. Але пожежі вирують також на Балканах, в Болгарії і Румунії», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі неможливо визначити розміри збитків і виробничих втрат в сільському господарстві та інших областях, адже боротьба з вогнем ще триває.

Лише в Греції площа знищених лісів і орних земель оцінюється в кілька сотень тис. га. За даними Європейської інформаційної системи про лісові пожежі, за 10 днів (до 7 серпня) в країні згоріло майже 57 тис. га. Середня площа пожеж з 2008 по 2020 р. становить 1700 га.

Метеорологічні служби також очікують, що хвиля тепла пошириться на частини Іспанії та Франції, а також країни, які мають більше сільськогосподарське значення, ніж, наприклад, Греція.

Тим часом з Греції та інших постраждалих країн в ЗМІ надійшли повідомлення про те, що чимала частина пожеж могла бути викликана підпалами. Зокрема, влада вже заарештувала кілька людей.

Також повідомляється про підпали і арешти в Туреччині та Італії. На півдні Італії в Сардинії за короткий час в результаті пожежі було знищено понад 20 тис. га лісів, оливкових гаїв і зернових полів. У той час як південь Італії горить, на півночі пройшли сильні шторми і проливні дощі — як і у всій Північній Європі.

«Збиток, нанесений сильними штормами і градом всьому ландшафту північної Італії цим божевільним літом, становить кілька десятків мільйонів євро», — прокоментувала сільськогосподарська організація Coldiretti.

В Україні також горять та вилягають посіви пізніх культур. Загалом, погодні умови агросезону-2021 в країні дивували з одного боку температурними рекордами, а з іншого — негодою. На зміну спеці приходили грози, урагани, шквальний вітер, а з ними надмірна вологість і вилягання посівів. За таких погодних умов аграрії мали різні прогнози щодо майбутньої врожайності.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: