НОВИНИ

У цьому році польську суницю продаватимуть дешевше

21.03.2019 16:27

Посилення конкуренції та зростання обсягів імпорту суниці садової в ЄС негативно впливає на зовнішні продажі польської ягоди. Згідно офіційних даних, у липні-листопаді2018 року, експорт польської суниці знизився майже на 8% у порівнянні до аналогічного періоду 2017 року. Про це повідомив журналістам порталу sadyogrody.pl Маріуш Дзівульський експерт агропродовольчого ринку банку PKO BP.

“Тенденція до зниження експорту польської замороженої суниці може зумовити більші обсяги перехідних запасів на кінець сезону 2018/19, що в свою чергу, стане чинником до зниження закупівельних цін у новому сезоні. Звісно ж, одним із головних факторів для цінових прогнозів на поточний рік є обсяги майбутнього врожаю”.  За даними експерта, на ринку замороженої ягоди в ЄС у минулому році конкуренціясуттєво загострилася, за рахунок зростання імпорту із Марокко,Єгипту та, навіть, України.

“Згідно даних Євростату, у 2018 році імпорт замороженої суниці в ЄС зріс на 31% до рекордного обсягу 159 тис. тонн. Найбільший відсоток зростання було зафіксовано за рахунок збільшення поставок із Марокко — на 35% до обсягу 60,3 тис. тонн та Єгипту – на 72% до 62 тис. тонн. Головною із передумов до такого стрімкого зростання імпорту стало скорочення виробництва в Іспанії та втрати врожаю в Китаї, через заморозки. Так, у 2018 році Китай експортував лише 13,4 тис. тонн замороженої суниці, тобто, на 38% менше у порівнянні з попереднім роком”, – зазначив пан Дзівульський.

За словами експерта, зважаючи на відчутне зростання пропозиції, в 2018 році польська заморожена суниця продавалася на ринку ЄС на 11% дешевше, порівняно із попереднім роком.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: