ВАЖЛИВО

У Таїланді досліджували винайдений в Україні соняшниковий концентрат: озвучено результати

26.06.2020 11:35
IMG_0745

Український завод “Потоки” отримав результати досліджень винайденого на підприємстві соняшникового кормового концентрату “Проглот”. Випробування продукту проводив Бангкокський центр досліджень в області тваринництва (Bangkok Animal Research Center). Про це повідомила прес-служба компанії, пише agronews.ua.

Метою досліджень було визначити значення обмінної енергії і засвоюваності білка і амінокислот у свиней при споживанні соняшникового концентрату. Ці показники важливі для набору маси тварин і підтримання їх здоров’я.

Нагадаємо, в Україні створили соняшниковий кормовий концентрат, який зберігає корисні речовини.

Для досліджень були відібрані 10 самців свиней, які були розділені на дві групи. Контрольний раціон складався із суміші кукурудза-соєвий шрот на 96,3%, а також мікроінгредієнти (3,7%). Експериментальний раціон складався із суміші кукурудза-соєвий шрот на 76,3%, мікроінгредієнти (3,7%), а також нововинайденого концентрату соняшника “Проглот” – 20%.

Результати досліджень показали, що здається обмінна енергія (АМЕ) необробленого продукту на основі концентрату соняшника досягає 3413 ккал / кг. Для порівняння, АМЕ соєвого шроту досягає 3200-3300 ккал / кг, а звичайного соняшникового шроту – 2100 – 2200. Також дослідження показали, що АМЕ висушеного продукту досягає 3637 ккал / кг. Коефіцієнт варіації (CV) при цьому одно 1,06%.

Дослідження на засвоюваність білка і амінокислот показали, що коефіцієнт засвоюваності білка у соняшникового концентрату досягає рекордних 95,72%. А також на 95-98% організмом тварин засвоюються різні амінокислоти, що надходять з концентрату “Проглот”.

Такі результати свідчать про те, що український винахід можна назвати проривом в світовому тваринництві.

Особливість соняшникового концентрату полягає в тому, що вперше для виробництва корму використовується ядро очищеного насіння без лушпиння та сміття. Ця технологія була винайдена вперше на українському підприємстві, для якого спеціально розроблялося обладнання на заводах Німеччини та Болгарії.

Характерною рисою продукту є також відсутність антиживильних речовин і генномодифікованих продуктів.

Експериментальну відгодівлю свиней концентратом “Проглот” проводила також Національна академія аграрних наук України Інституту тваринництва. Результати досліджень показали, що застосування протеїнового соняшникового концентрату для заміни соєвих продуктів у складі раціонів для дорощування і відгодівлі свиней сприяє скороченню періоду досягнення товарної маси 100 кг на кілька діб.

Також відзначається скорочення витрат корму при заміні соєвих продуктів в складі раціонів на концентрат білковий соняшниковий на 0,06 кг на 1 кг приросту – при введенні на рівні 7%, 0,11 кг – при введенні на рівні 14% і 0,14 кг – при повній заміні соєвих продуктів при відгодівлі.

Керівництво заводу-виробника зазначає: зараз концентрат вже експортується в Білорусь, Туреччину та Польщу. Також “Проглот” стає все більш затребуваним і на українському ринку – він доступний як для великих заводів з виробництва комбікорму, так і для невеликих фермерських господарств.


Довідка: Маслоекстракційний завод «Потоки» – це українське підприємство, яке специфицируется на переробці олійних культур. Засноване в 2016 році. Станом на кінець 2019 року, потужності підприємства розраховані на переробку 1,4 тис. тонн соняшнику на добу. Підприємство розробило власний продукт – високопротеїнова соняшниковий концентрат “Проглот”, який може замінити соєвий шрот в кормах для домашніх тварин і риб.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: