НОВИНИ

У Сумах розробили біоупаковку для продуктів харчування

02.06.2021 10:31
close-up-of-male-baker-s-hand-holding-baked-bread-in-an-paper-bag_23-2147883359

У Сумському національному аграрному університеті розробили технологію створення біоупаковки для продуктів, при виготовленні якої використовують харчові відходи та біополімери. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

«Ми із студенткою 5-го курсу кафедри технології харчування Тетяною Ярмош створили біоупаковку, яку назвали FoodWastePack, що означає пакування з харчових відходів. Вона використовується для харчової продукції», – розповів викладач Сумського національного аграрного університету, співзасновник та директор ТОВ «FoodBIOPack» Дмитро Бідюк.

За його словами, така упаковка складається на 50% з харчових відходів, які використовуються як наповнювачі – подрібнені залишки овочів, фруктів, шкаралупи горіхів, яєць та інші, а ще 50% – це зв’язуючі компоненти, а саме біополімери, які можна отримувати з кісток тварин і риби.

Ярмош зауважує, що така упаковка одноразова і може бути їстівною. Біоупаковка ще й водорозчинна, тому в ній можна зберігати каву з цукром, які для приготування напою достатньо залити кип’яченою водою. Крім того, розробники експериментували зі зберіганням у ній пасерованих в олії овочів для приготування супів. Таке пакування також можна додати з концентратом в окріп, де воно повністю розчиниться.

Якщо біоупаковку виробляють з відходів овочів та фруктів, її можна навіть з’їсти. Ту, де є шкаралупи горів і яєць, не варто вживати, а компостувати та отримувати добрива.

Окрім біопакування в університеті експериментують зі створенням етикеток для пластикових пляшок за аналогічною технологією. Такі упаковки та етикетки безпечні для довкілля, а для їх фарбування використовують натуральні барвники.

Нагадаємо, що Україна відмовилася від пластикових пакетів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: