НОВИНИ

У США виводять курей з підвищеним імунітетом

14.08.2020 11:32
imgonline-com-ua-Resize-7NbultfqoH2sdZN-1024x561

Фахівці Мінсільгоспу США тепер вміють визначати курей з вродженим імунітетом до небезпечних бактерій. Скоро з’являться нові породи “суперкурей”, яким будуть не страшні патогени. Про це повідомляє Агроцентр, пише agronews.ua.

Виявити птахів з міцним імунітетом вдається завдяки деяким хімічним речовинам (цитокінів), які поводяться як охоронці, потрапивши в кровоносну систему. Вони сповіщають лейкоцити про місцеперебування шкідливих агресорів. Таким чином імунна система птахів мобілізується.

За допомогою цих даних птахівники-селекціонери перевіряють і сортують курей по силі імунітету, а потім виведуть стійкі до захворювань породи. Це повинно благополучно позначитися на якості курячого м’яса і заощадить мільярди доларів.

Якщо взяти кампілобактеріоз (одну з харчових інфекцій, що вражає 1,3 мільйона людей на рік тільки в США), він викликає діарею, лихоманку та інші небезпечні для життя захворювання. Як правило, інфекція розвивається в печінці та кишківнику корів і курей, після чого потрапляє в організм людини через м’ясо або зерно, яке виросло на удобреному ґрунті.

За оцінками експертних організацій, економічний тягар однієї тільки цієї бактерії – близько двох мільярдів доларів на рік.

Через те, що фермери годують тварин антибіотиками, призначеними для лікування, а не для профілактики кампілобактеріозу, бактерії стали до них стійкими.

Якщо виведення курей з підвищеним імунітетом пройде успішно, кількість патогенів, які потрапляють разом з їх м’ясом на прилавки магазинів, значно зменшиться.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: