ВАЖЛИВО

Гадзало підозрюють в корупції з цінними землями НААН України

01.02.2020 10:02
320656 (1)

Детективи Національного бюро повідомили президенту Національної академії аграрних наук України та ще чотирьом вищим посадовцям академії про підозру у причетності до незаконного відчуження 15 га особливо цінних земель НААН.

Список підозрюваних (бюро називає лише посади, без імен):


– президент НААН (на час вчинення злочину – віце-президент) – Ярослав Гадзало;

У 2019 році про корупцію в НААНУ розповіла програма “Схеми”. У сюжеті йшлося про те, що керівники академії та їхні родичі стають власниками ділянок на територіях, які раніше використовували для потреб дослідних установ академії.

Зокрема, дочка і зять президента НААНУ Ярослава Гадзала є власниками кількох земельних ділянок у Гатному, які до кінця 2013 року перебували в користуванні дослідного господарства “Чабани” Інституту землеробства УААН. Під час знімання на журналістів напали.

Також підозру отримали:

– директор Інституту садівництва НААН (на час вчинення злочину – перший віце-президент НААН) – Ігор Гриник;

– перший проректор Національного університету біоресурсів і природокористування України (на час вчинення злочину – віце-президент НААН) – Ігор Ібатуллін;

– віце-президент, головний вчений секретар НААН (на час вчинення злочину – академік-секретар відділення НААН) – очевидно, Анатолій Заришняк;

– директор Національного наукового центру “Інститут виноградарства і виноробства” ім. В.Є. Таїрова НААН – В’ячеслав Власов.

Загальна кількість осіб, притягнутих до відповідальності за розкрадання особливо цінних земель НААН, сягнула 14. Стосовно 9-ти з них розслідування закінчено, справу скеровано до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

За даними слідства, впродовж 2013-2014 років посадовці НААН ініціювали ухвалення низки рішень, внаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли у приватну власність. Йдеться про 138 ділянок у передмісті Києва (село Гатне), які мали статус особливо цінної землі й повинні були використовуватися виключно з дослідницькою метою.

Нагадаємо, стало відомо подробиці корупційних схем з землею НААН України.

У корупційній схемі роль п’яти осіб, яким повідомлено про підозру, полягала у тому, що вони як члени президії НААН проголосували за виділення земельних ділянок із числа особливо цінних земель, а згодом оформили окремі ділянки на себе, близьких родичів та пов’язаних осіб.

Зазначені факти є одним із епізодів кримінального провадження щодо розкрадання земель НААН.

Розслідування першого епізоду тривало з квітня 2017 по грудень 2019 року. Справа стосовно дев’яти обвинувачених уже перебуває на розгляді ВАКС.

Нагадаємо, СБУ викрила корупційну схему керівництва підрозділу НААН.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: