НОВИНИ

У скільки українцям обійдуться овочі у 2019 році

17.01.2019 11:54

У 2019 році овочі будуть зростати в ціні. Темпи будуть не такими жахливими, як минулоріч, але на 20-25% наприкінці року нам прийдеться сплатити більше, ніж зараз. Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Порівняння цін на овочі в Україні та сусідніх країнах, перш за все Польщі, дають зрозуміти напрямок цін у найближчі тижні.

Перед Різдвом на оптовому ринку “Столичний” можна було купити картоплю по 7грн, у той час як на ринку “Броніше” вона коштувала 8,4грн, тобто киянину вона обходилась на 19% дешевше. Буряк в Києві обходився на 26% дорожче, ніж у Варшаві, тобто по 9,2грн замість 7,3грн (по курсу НБУ) у сусідів. Морква в нас коштує аж на 36% дешевше, тобто по 8грн замість 10,9грн у Польщі. Капуста на київському оптовому ринку обходилась у 7,7грн, або на 32% дешевше, тому що на варшавському оптовому її вартість складала 10,2грн. Цибуля, яка зараз викликає у всіх стільки хвилювань, також поки киянину обходилась у 12,5грн замість 14,5грн жителю Варшави, тобто була доступніше на 16%.

“У 2019 році овочі будуть зростати в ціні. Темпи будуть не такими жахливими, як минулоріч, але на 20-25% наприкінці року нам прийдеться сплатити більше, ніж зараз. При цьому будуть, як і завжди, відбуватись значні коливання ціни в десятки відсотків протягом року. Але після зльоту будемо бачити приземлення цієї ціни. Несформований ринок в Україні з усіма вадами, у вигляді відсутності оптових ринків та сховищ, високої тінізації виробництва агропродукції, впливу держави на підтримання стабільної ціни шляхом контрактів або викупу продукції, вилазить нам боком”, – зауважив Дорошенко.

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: