АГРОРЕГІОНИ

У семи областях України поширюється небезпечний шкідник

25.06.2022 07:01
belokrilka-2

За даними проведеного моніторингу спеціалістами головних управлінь Держпродспоживслужби у Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Рівненській та Чернівецькій областях протягом останніх двох років значно збільшився ареал поширення тепличної білокрилки (Trialeurodes vaporariorum). Про це повідомляє  Держпродспоживслужбу, пише  agronews.ua.

Спека та підвищена вологість повітря формують сприятливі умови для розвитку фітофагу його шкодочинності та призводить до масового розмноження шкідника в посадках овочевих культур.

Виявити білокрилку досить просто — вона дрібна, біла, найчастіше з жовтуватим відтінком, схожа на міль. Окрім того, що комахи пошкоджують листя рослин, білокрилка — переносник багатьох вірусних інфекцій, причому як імаго, так і личинками. Серед хвороб, які поширює фітофаг — кучерявість, хлорози, мозаїка. Ще одна шкода від фітофага — на їхніх цукристих виділеннях поселяються сажкові гриби, що негативно впливають на якість і кількість урожаю.

Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідника. За масового розмноження білокрилки слід проводити біологічні або хімічні заходи.+

Ефективними є композиції інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача. На невеликих площах на овочевих культурах можливим є застосування жовтих клейових пасток. 

Кількість обробок залежить від чисельності фітофага та ефективності препарату. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. Для одержання бажаної ефективності препарату потрібно забезпечити максимальне потрапляння робочого розчину на нижню частину листка.

Читайте також: Деякі приходили і казали: дайте хоч що-небудь поїсти, – Шамрицький



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: