НОВИНИ

У Празі відкривається ресторан справжніх українських страв

05.03.2021 17:14
o_1evms0hjom8e4adgt6t3qpop1k_th_lnd_xx

У Чехії доволі часто можна зустріти у меню ресторану чи кафе страву борщ із приписом «російський». Алекс і Таша, подружжя з Кропивницького, яке вже кілька років живе в Празі, вирішило виправити це і відкрити «Борщарню», де готуватимуть справжні українські страви, в тому числі й борщ. Про це повідомляє Радіо Свобода, пише agronews.ua.

Зробити це вирішили у розпал пандемії, однак «ковід», сподіваються, їм не завадить. Гроші на проєкт, в тому числі, вирішили збирати на краудфандингу, де всього за тиждень відгукнулося кілька десятків українців. 

«Нам не вистачає тієї їжі, яку ми хочемо, за якою ми скучили. Її тут просто немає, і ми, і наші друзі – ми сумуємо за нею. Без сліз, але сумуємо. Я коли приїжджаю додому, кажу: «Мамо, спечи мені пиріжок з яйцем, бо я його тут не їм», – розповідає Алекс.

Якщо знайти таку їжу проблематично, подружжя вирішило робити її вдома. І не просто для себе, а й пригощати улюбленими стравами своїх нових друзів. Так з’явилися, як їх сама називає Таша, – «Борщ-вечірки».

Подружжя знайшло приміщення і почали робити там ремонт. Вкладали свої гроші, але для більшої впевненості вирішили відкрити краудфандинг (сторінки, на яких люди презентують свої ідеї та збирають кошти на їхню реалізацію) і попросити небайдужих українців допомогти. За тиждень зібрали майже півтори тисячі євро.

Називатиметься заклад «The Борщ», і навіть на тимчасовій вивісці подружжя написало «Українська полевкарня» («полевка» чеською – суп).

«У нас були в гостях наші чеські друзі. Ми їх пригощали борщем, і дівчина запитала: «Скажи, будь ласка, а яка різниця між українським і російським борщем?» Я так набрала повітря і кажу: «Російського борщу не існує». Ну, і спробувала пояснити, коли ми про борщ вперше дізналися, що це була Київська Русь і так далі. За кордоном люди дуже часто кажуть «русскій борщ», тому що його можна спробувати тільки в «русскіх ресторанах». Тому я бачу в цьому таку маленьку нашу місію, аби показати, що ні! Що, взагалі то, він наш», – каже вона.

Нині подружжя робить у приміщенні ремонт і сподівається через кілька місяців влаштувати вже офіційну «Борщ-вечірку».

Нагадаємо, що на Полтавщині відкрили музей борщу, де зібрали більше 360 рецептів.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: