АГРОРЕГІОНИ

У порту Усть-Дунайськ збудують новий елеватор

24.04.2023 15:15
Порт-Усть-Дунайськ-920x712

Компанія “Еліксир Україна”, яка приватизувала Усть-Дунайський морський порт, планує побудувати в ньому елеватор потужністю одночасного зберігання 50 тис. тонн зерна. Про це повідомляє Фонд держмайна, пише agronews.ua.

В пріоритеті компанії — нарощування об’єму перевантаження та розширення логістичної інфраструктури.

“У довгостроковій перспективі “‎Еліксир Україна” прагне докласти зусилля до об’єднання водними шляхами річок Дунай і Дніпро, щоб зняти навантаження з доріг України. Також компанія планує побудувати в “Усть-Дунайську” зерновий елеватор на 50 тис. т”, — йдеться у повідомленні.

Крім того, з портом немає залізничного сполучення, тому новий власник планує розширювати під’їзди і розв’язки на території порту. Модернізувати будуть і склади з перевантажувальною технікою.

Приватизація трьох українських портів — Усть-Дунайського, Білгород-Дністровського та Скадовського — готувалась протягом декількох років перед початком повномасштабної війни.

Порт складається з трьох активів — самого порту в м. Вилкове Одеської області, портопункту “Кілія” в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті “Кілія”, який розташований на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу — 3 м, фактичні — 1,5 м.

За інформацією фонду, після початку війни порт був заблокований. Проте вже 1 квітня він відновив роботу. З того часу порт перевалив на експорт 153 тис. т зерна. Крім того, він обробляє імпортні вантажі, наприклад, сіль та рис. Загалом з 1 квітня порт перевалив 58,3 тис. т імпортних споживчих товарів.

За січень-вересень 2022 р. “Усть-Дунайськ” отримав 848 тис. грн чистого прибутку. За січень-листопад він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: