АНАЛІТИКА

У портах Україні стрімко зростає ціна на кукурудзу

14.09.2020 09:34
bege

З початку минулого тижня у глибоководних портах України спостерігається підвищення цін на кукурудзу майбутнього врожаю. Підтримку цінам надало попереднє істотне подорожчання зернової на базисі FOB на тлі збільшення закупівельної активності китайських імпортерів, а також зниження рядом агенцій прогнозів виробництва американської, української, французької та румунської зернової на тлі несприятливих погодних умов. Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agronews.ua.

За вказаний період ціни попиту трейдерів на кукурудзу майбутнього врожаю виросли на 250-300 грн/т і станом на 10 вересня складають 5450-5650 грн/т СРТ-порт.

Доларові ціни попиту на вказану дату виросли на 3-7 $/т, і переважно складають 167-171 $/т СРТ-порт, а інколи сягають 173 $/т СРТ-порт.

Насичення ринку пропозиціями нового врожаю призведе до зростання конкуренції за ринки збуту української та американської кукурудзи, якої буде на 35-40 млн т більше ніж минулого року. А якщо Бразилія збільшить площі сівби, як прогнозується, то у другій половині маркетингового року ринок може провалитися після бурхливого зростання на старті.

Грудневі ф’ючерси на кукурудзу вчора сягнули максимального з початку березня рівня 144 $/т, незважаючи на досить важкий світовий баланс кукурудзи у порівнянні з минулим сезоном і невизначеність у зростанні споживання на тлі низьких цін на нафту та пандемії Covid-19.

Експерти очікують зниження прогнозів врожаю кукурудзи в США й Україні на 8 і 5 млн т, і невелике збільшення для Бразилії на 2-3 млн т.

Ціни на бразильську та американську кукурудзу з поставкою у вересні виросли до рівня 180-185 $/т FOB, тоді як українська кукурудза подорожчала до 184-185 $/т FOB. Варто відзначити, що ціни з поставкою до Азії залишаються на рівні 214-217$/т CFR, і купівельна активність дуже низька, оскільки багато кукурудзи було придбано за цінами від 190 до 215 $/т CFR з поставкою до кінця року.

Попит з боку Китаю залишається основним, але навіть закупівлі з США уповільнюються останнім часом, а попит на українську кукурудзу, що останнім часом виросла в ціні, дуже зменшився.

Зростання запасів сої та соєвого шроту в Китаї говорить про те, що ринок фуражу Китаю продовжує заповнюватися, і найближчим часом може початися зниження попиту.

Нагадаємо, ціни на українські яблука знизились у півтора рази.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: