ВАЖЛИВО

У Польщі назріває криза через українські ягоди

05.05.2023 08:08
strawberries-5128199

Холодильні камери підприємств, які займаються зберіганням заморожених ягід у Польщі, наповнені українською продукцією. Тому польські ягоди їм зараз купувати невигідно. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Зокрема, Асоціація виробників фруктів Польщі звернулась до уряду з вимогою перевірити кількість імпорту з України заморожених продуктів, соків та інших фруктових продуктів.

«Для нас це драма. Ми вимагаємо посилення контрольної діяльності, особливо у сфері тестування на залишки захисних речовин, важких металів та інших речовин, які не відповідають стандартам Польщі та ЄС. А також негайного перегляду міжнародних угод, ухвалених Польщею за останні роки, що дало змогу проводити практику неконтрольованого імпорту сільськогосподарської продукції з України», — каже президент асоціації Мирослав Малішевський. 

Він додав в інтерв’ю місцевим ЗМІ, що за кілька тижнів розпочинається перший урожай. Спочатку це буде суниця садова (полуниця), потім малина, вишня, смородина. На початку сезону ситуація буде дуже складною.

«Перша криза, безумовно, торкнеться виробників фруктів і ягід. Але є велика ймовірність, що ситуація на ринку яблук не буде набагато кращою. Збираємо їх восени, тоді сік робимо. Ми вже знаємо, що він імпортується до Польщі, й, мабуть, його буде багато. Це величезна конкуренція і загроза польському плодівництву», — пояснив він.

За словами виробника суниці садової та малини зі Свентокшиського воєводства Марціна Тіца, фермери з минулого року тривожаться, яким буде сезон для суниці чи малини.

«Ми не змогли конкурувати з фруктами з України в холодильних камерах. Минулого року на них не накладалися мита і податки. Власники холодильної камери показали мені накладні на заморожену малину з України. Готовий продукт, який у них у наявності, був за такою самою ціною, яку вони мали б заплатити мені тут за свіжий продукт, який вони ще мали б переробити. А заморожені продукти з України потрапляли до Польщі як «туристи» — додає він.

Минулого року до Польщі було ввезено 24 тис. т замороженої малини з України. Один із порталів наприкінці січня цього року повідомляв, що понад 60% усієї виробленої в Україні замороженої малини було експортовано до Польщі.

«Польським виробникам навіть нікуди буде продавати фрукти. А ті, хто ризикує купити малину для приготування заморожених продуктів, захочуть зробити це за дуже низькими цінами. Для нас це драма. Ми вживаємо заходів, щоб припинити цю практику. Ми запропонуємо надати нам підтримку для експорту фруктів за межі Європейського Союзу. Інакше, не з нашої вини, у нас будуть проблеми. Попереджаємо, що потрібно діяти зараз», — закликає Малішевський.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: