ВАЖЛИВО

У Польщі мороз знищив врожаї фруктів та ягід

01.05.2021 10:25
2b0a764566a21413e06bc6d1624f01ef-ed1182735e57f1e791a6ff0ebef2f156

В Польщі цей тиждень виявився дуже складним для садівників східних регіонів Польщі. Ночами температура повітря стабільно опускалася в багатьох регіонах нижче нуля, а в окремих садах досягала мінус 7 градусів за Цельсієм. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Польські садівники повідомляють про втрати частини врожаю яблука, лохини і суниці садової. Однак найбільші втрати, за їхніми словами, зазнали фермери, які вирощують кісточкові фрукти: черешню, абрикос і сливу.

Фахівці EastFruit відзначають, що в цей раз температура повітря не була критично низькою. У більшості господарств температура лише вночі опускалася нижче нуля градусів. Більш того, основні виробничі регіони країни практично не постраждали. Також варто додати, що в останні роки багато садівників Польщі встановили системи захисту від заморозків. Тому в таких садах втрат не буде і зовсім.

Багато садівників самі визнають, що повідомлення про значні втрати явно перебільшені. І що такий підхід є вже давно традиційним для садівників, в надії вплинути на ціни. Однак ринок все одно сам відрегулює ситуацію. Яскравий приклад – сезон 2020/21 років. У минулому році також було багато заяв про величезні втрати, проте в даний час ціни на яблуко в Польщі в півтора рази нижче, ніж у попередньому сезоні, а запаси яблук і раніше досить високі.

Відповідно, попередні висновки такі, що про значні втрати врожаю яблука в Польщі від заморозків навесні 2021 року говорити поки що передчасно. Що стосується кісточкових і ягідних культур, то оцінити ситуацію можна буде більш точно в другій половині травня, коли більше не буде загрози заморозків і можна буде оцінити потенційний урожай по зав’язці. По сливі, абрикосу, вишні та черешні, можливо, збиток буде, хоча б тому, що умови для повноцінного запилення в даний час не найкращі.

Нагадаємо, які незвичайні фрукти та овочі вирощують в Україні.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: