НОВИНИ

У Норвегії виростили перші томати за технологією, яка призвана зупинити глобальне потепління

06.11.2020 10:02
37-696x433

Норвезькі науковці тестують новий метод вирощування в теплицях, повністю замкнутого циклу – дігепоніку. Мета – значно знизити викиди  СО2, а також створити повністю безвідходне виробництво агропродукції без мінеральних добрив та пестицидів. Добривами за новою розробкою виступають рештки рослин та харчові відходи міст. Про це повідомляє журнал “Зерно”, пише agronews.ua.

Розробник методу, дослідник Кетіл Стокнес зовсім недавно отримав докторський ступінь в Інституті природничих наук Університету Осло.

«Сьогоднішнє виробництво продуктів харчування в промислових масштабах – це в основному лінійна система. Даний процес неефективний. Він призводить до утворення великої кількості відходів», – заявив розробник.

Пан Стокнес розробляє і тестує специфічний метод ведення сільського господарства. Це може значно знизити кількість використовуваного сировини і кількість викидів в тепличному садівництві. За словами розробника унікального методу, основна мета – перетворити харчові відходи в нові продукти.

«Цикл максимально замкнутий. Ми протестували метод в пілотній теплиці в Тенсберге (на фіорді Осло). Там ми тепер можемо переробляти харчові і овочеві відходи в інші продукти. До них відносяться біогази, їстівні гриби і овочі, а також грунт для кімнатних культур», – зазначив дослідник.

Ця біогазова система виробляє чистий биометан і органічні добрива. Вони можуть використовуватися, відповідно, автобусами і вантажівками, а також фермерами, які виробляють зерно. У теплицю надходить CO2, очищений і отриманий з біогазу, і того ж органічного добрива.

«Дане органічне добриво можна використовувати для вирощування грибів і помідорів. Після цього грунт пастеризується і може бути придатний, наприклад, в якості грунту для горщиків. Але, що найбільш важливо, все відбувається в закритому контрольованому середовищі. Це більш зелена альтернатива, ніж традиційне вирощування фруктів, овочів і грибів. Ми не використовуємо добрива, тільки органічні відходи», – повідомив Стокнес.

Кетіл був натхненний планами НАСА по створенню на Марсі колоній із закритою екосистемою.

Новий метод вирощування називається дігепонікой (від Digester hydroponics). Це подальший розвиток аквапоніка, яку в даний час використовують в теплицях.

«Новаторством в нашому методі є те, що ми розробили стабільну технологію ведення сільського господарства, в процесі якої використовуються екосистеми і відходи. Це призвело до партнерства між секторами переробки відходів, науки і садівництва », – заявив Кетіл Стокнес.

Новим теплицям все ще необхідна енергія, яка використовується для контролю температури. Однак споживання енергії значно знижено. Стіни складаються з двох шарів пластика. Простір між ними заповнюється мильною водою, що запобігає руху повітря і створює додаткову ізоляцію.

В експериментальній теплиці отриманий перший урожай томатів без викидів газу. Вони продаються в супермаркетах Meny в Норвегії під назвою «кліматичні помідори».

Стокнес підкреслив, що новий метод підходить не для всіх видів харчових продуктів. На даний момент фермерам як і раніше доведеться вирощувати зернові та картоплю в звичайному режимі, а саме в грунті. Але даний метод дає містам шанс стати самодостатніми. У них можуть бути теплиці, повні фруктів, овочів і грибів.

«У Бергені, наприклад, немає можливості вільно використовувати харчові органічні добрива. У фермерів в цьому регіоні більш ніж достатньо гною від тваринництва. Таким чином, аграрії можуть побудувати теплиці, в яких будуть використовуватися нові методи вирощування. І тоді це місто почне свій шлях до самодостатності», – уклав Кетіл Стокнес.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: