ГОЛОВНЕ

У НААН проведуть низку антикорупційних розслідувань

04.12.2022 08:27
131

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук. Строком діяльності ТСК визначено один рік. Як повідомила пресслужба парламенту, у четверг комісія відразу ж провела своє перше засідання, пише agronews.ua.

За відповідний проект постанови №5196 проголосувало 1 грудня 264 депутати. Жоден не був проти, але утрималися 24, зокрема всі присутні члени фракції “Європейська солідарність”.

Головою ТСК обрано Анатолія Гунька (“Слуга народу”), його заступником – Ігоря Молотка (група “За майбутнє”). До складу комісії також включено Сергія Буніна, Олександра Гайду, Сергія Литвиненка, Кирилла Нестеренка, Вячеслава Рубльова, Олександра Салійчука, Дмитра Чорного (всі – СН), Андрія Пузійчука (“Батьківщина”), Валерія Гнатенка (група “Відновлення України”) та Михайла Папієва (група “Платформа за життя та мир”).

Основними її завданнями визначено перевірку ефективності використання НААН коштів держбюджету та управління об’єктами держвласності; фактів протиправної діяльності у сфері використання сільгоспземель у власності чи користуванні науково-дослідних установ, дослідних станцій та заповідників НААН.

Також комісія перевірятиме факти можливої бездіяльності та порушення законодавства президією НААН, що призвели до значного погіршення матеріально-технічного стану та основних виробничих показників на підприємствах сфери управління академії.

Крім того, вона має перевіряти дотримання підприємствами та організаціями НААН порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для подолання Covid-19, та розслідувати факти зловживань та/або неналежного виконання обов’язків керівництвом академії та її підприємств.

Зазначимо, що проект постанови за авторством самого Гунька був поданий ще у березні 2021 року і з тих пір чотири рази перероблявся. Загалом минулого року керівництво НААН та її підприємств, зокрема безпосередньо президент академії Ярослав Гадзало, стали фігурантами новин щодо цілої низки кримінальних справ.

Принаймні одна з них, яка тяглася ще з 2017 року – проти колишнього директора Інституту агроекології та природокористування Ореста Фурдичка – завершилася обвинувальним вироком: функціонеру НААН дали вісім років тюрми.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: