НОВИНИ

У магазинах IKEA вирощуватимуть салат

12.01.2019 13:47

Починаючи з цього року, шведська мережа IKEA у співпраці з фірмою по переробці відходів «бонба» (Bonbio) вирощувати салат в контейнерах-ростильнях в своїх магазинах в містах Мальме і Хельсінгборг (Швеція). Планується, що частина поживних речовин для вирощування рослин надходитиме з перероблених органічних відходів, повідомляє AFG.

Вирощений салат використовуватииуть для приготування страв, що подаються в кафе і ресторанах в магазинах IKEA.

За словами менеджера зі сталого розвитку мережі IKEA в Швеції, Йонаса Карлехеда, 25% викидів СО2 відбуваються з продовольства. Цей проект відповідає амбіціям IKEA з пошуку інноваційних та стійких рішень екологічних проблем.

Шведське відділення IKEA вже постачає органічні відходи різним компаніям по переробці, включаючи біогазову установку в Хельсінгборг від «OX2 Bio», дочірньої компанії з переробки відходів «бонба».

«Завдяки тому, що в контейнерах-ростильнях можна регулювати освітлення, температуру і подачу живильного розчину, вони незалежать від погодних умов, що дозволяє гарантувати виробництво протягом цілого року місцевої продукції постійно високої якості» – підкреслює директор фірми «бонба» Фредрік Олрог.

Зрештою концерн Ingka, найбільший франчайзі бренду IKEA, сподівається стати самодостатнім в поставках салату та інших листових овочів. За словами менеджера цієї фірми Катаріни Енглунд, таке виробництво допоможе скоротити транспортні витрати, крім того, в цьому випадку відпадає необхідність у застосуванні засобів захисту рослин. Необхідна енергія буде надходити від власних вітряних електростанцій.

У цьому проекті використовуються контейнери площею 30 м2, але завдяки вирощуванню в 4 яруси корисна площа збільшується до 80 м2. На кожному ярусі розташовуються 45 літаків з 20 контейнерами для рослин в кожному. Рослини будуть вирощуватися на гідропоніці, що дозволяє скоротити витрату води на 90% в порівнянні з вирощуванням у відкритому ґрунті.

Всі параметри мікроклімату, включаючи вміст СО2, управляються з урахуванням показань датчиків. Планується, що після 5-6 тижнів вирощування з кожного контейнера буде зібрано близько 18 кг салату.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: